Quantcast
Channel: Faraoani.ro – Stirile din localitatea ta!
Viewing all 415 articles
Browse latest View live

Comuna Faraoani izolată din cauza zăpezii

$
0
0

Drumuri închise, școli și grădinițe cu porțile închise și foarte mulți elevi și muncitori care au fost nevoiți să stea acasă sau să ajungă la destinație prin diferite metode. Asta s-a întâmplat luni, 6 februarie.

Ninsoarea care a început de joi a făcut ca drumurile din Faraoani săî fie acoperite de zăpadă. Pe o parte din drumuri au mai trecut mașini de deszăpezire dar fără prea mult succes. Autogara Bacău a fost închisă, urmând să trimită cursele atunci când drumurile vor fi practicabile.

Tot din cauza zăpezii au fost închise și școlile și grădinițele. Cei câțiva copii care au plecat totuși spre școală, de dimineață, au fost trimiși acasă deoarece profesorii nu au putut ajunge pentru că nu a circulat autobuzul, dar nu au venit nici cu mașinile personale.

Un alt aspect negativ cu care iarna și-a făcut simțită prezența a fost o defecțiune la rețeaua de apă, în noaptea de 5 spre 6 februarie, defecțiunea fiind remediată luni dimineața în jurul orei 10:30.

Dacă în unele locuri utilajele de deszăpezire nu au reușit să facă mare lucru, iar în alte locuri cred că nici nu au vrut să facă, câțiva oameni cu spirit comunitar au luat problema în propriile mâini și s-au pus pe treabă. Cu lopeți și mult curaj baieții au curățat un drum întreg ca la carte. Este vorba de strada care trece prin fața grădiniței. Lucrătorii speră ca și alți consăteni să ia exemplu și să nu mai aștepte pe alții să curețe în fața porții.

0 - scoala 2 0 - elevi 0 - gradinita 1 0 - gradinita 2 0 - scoala 1 deszapezire (1) deszapezire (2) deszapezire (3) deszapezire (4) deszapezire (5) deszapezire (6) deszapezire (7) deszapezire (8) deszapezire (9) deszapezire (10) deszapezire (11) deszapezire (12) deszapezire (13) deszapezire (14)

Pozele și filmulețul sunt făcute de LuCyFeR93

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Concurs pentru desemnarea logoului INTC Iaşi 2012

$
0
0

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic (INTC) din România s-a născut în urma dorinţei tinerilor din diferite dieceze şi eparhii de a se întâlni, de a se cunoaşte mai bine, de a împărtăşi trăirea valorilor şi de a manifesta împreună credinţa creştină. INTC are loc o dată la trei ani şi este organizată alternativ de o dieceză romano-catolică şi de o eparhie greco-catolică. Prima ediţie a avut loc în urmă cu 20 de ani, în 1992, iar cea din 2012 va fi a XII-a.

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de anul acesta va avea loc la Iaşi în perioada 25-29 iulie. Tema evenimentului este: “Bucuraţi-vă mereu în Domnul!” (Fil 4,4).

Oficiul pentru Pastoraţia Tineretului, din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, lansează un concurs pentru desemnarea logoului INTC Iaşi 2012. La acest concurs pot participa tinerii catolici, cu vârsta între 16 şi 35 de ani, din întreaga ţară. Termenul limită de participare la concurs este 26 februarie 2012.

În curând va fi lansat şi situl oficial al întâlnirii: www.intc2012.ro

Regulamentul concursului poate fi descărcat de aici: Concurs-logo-INTC

Sursa: Ercis

© 2012, Daniel. All rights reserved.

INVITAŢIE CAMPIONATUL KOLPING-PONG, ediția IV – 2012

$
0
0

Asociaţia Kolping Moldova vă invită să luaţi parte la cea de-a IV-a ediţie a campionatului de ping-pong organizată de către Familia Kolping Valea Seacă.
Evenimentul va avea loc pe data de 17 martie în sala de sport „DOINA MELINTE” din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Bacău începând cu ora 9.00.
Campionatul se va desfăşura pe două categorii de vârstă: 14- 25 ani şi 25-95 ani.

Taxa de participare la eveniment:
14-25 ani- 10 lei jucător
25-95 ani- 15 lei jucător
Spectatori – 3 lei

Înscrierile sunt deschise tuturor celor care doresc să participe cu condiția ca aceștia să citească regulamentul și să completeze fişa de înscriere care se găseşte pe www.kolpingvaleaseaca.blogspot.com, apoi să o trimită pe adresa de mail anna_cojan@yahoo.com.

Pentru a se respecta programul stabilit participanţii sunt rugaţi să ajungă în faţa sălii de sport în jurul orei 8:30

Înscrierile se fac până pe data de 10 martie la una din următoarele persoane de contact:

Duma Florentina
0763060503
e-mail: duma_florentina@yahoo.com

Cojan Ana
0755062850
e-mail: anna_cojan@yahoo.com

Pentru fișă dați click și descărcați:

Fișa de înscriere și regulament

VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Campionat de fotbal la Școala Faraoani

$
0
0

Dupa cum bine știți, astăzi a început programul ”Școala Altfel„ care își propune implicarea, deopotrivă, a elevilor și a dascălilor, în activități nonformale, interesante, care să le valorizeze talentele, preocupările extra-şcolare şi competențele în domenii cât mai diverse şi interesante.

Programul a debutat astăzi într-un mod foarte plăcut la școala din Faraoani, aici organizându-se un campionat de fotbal între cele două școli din comună, Școala nr. 1 Faraoani și Școala nr. 2 Valea Mare.

Campionatul a fost organizat de către profesorii de sport ai școlii Puiu Dragoș Constantin și Vlagea Cristina.  Au participat aproximativ 50 de elevi din clasele V-VIII, iar fiecare școala a avut galerie care a făcut atmosferă tot timpul desfășurării competiției.

Meciurile s-au desfășurat astfel:

clasa a VIII-a Faraoani – clasa a VIII-a Valea Mare = a câștigat Faraoani
clasa a V-a Faraoani – clasa a V-a Valea Mare = a câștigat Valea Mare
clasa a VI-a Faraoani – clasa a VI-a Valea Mare = a câștigat Faraoani
clasa a VII-a Faraoani – clasa a VII-a Valea Mare = a câștigat Valea Mare
clasa a VI-a Faraoani – clasa a V-a Valea Mare = a câștigat Faraoani
clasa a VIII-a Faraoani – clasa a VII-a Valea Mare = a câștigat Valea Mare

Lucyfer93


Fotbal Faraoani (4) Fotbal Faraoani (3) Fotbal Faraoani (2) Fotbal Faraoani (1)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Zilele Sfinte

$
0
0

Așa cum se știe, înainte de Sărbătoarea Paștelui sunt cele 3 zile sfinte în care Isus a suferit.

În Joia Sfântă se celebrează Cina Domnului. Este celebrarea care amintește de ultima cină pe care a luat-o Isus împreună cu apostoliii.

La această celebrare Sfânta Împărtășanie este mutată din Tabernacol într-un altar lateral special amenajat cu această ocazie. La acest altar lateral toți credincioșii au avut ocazia să participe la o adorație împreună cu un grup sau individual.

După celebrare au fost alocată câte o oră pentru copii, fecioarele consacrate, tineri, apoi comunitatea întreagă. După miezul nopții biserica a rămas deschisă pentru ca oamenii să poată intra pentru câteva momente de meditație.

Vinerea Mare

Vineri seara a avut loc adorarea Sfintei Cruci. În timpul Postului Mare crucile din biserică au fost acoperite cu un material de culoare mov. În Vinerea Mare crucea este descoperită parte cu parte, apoi este expusă spre adorare.

Sâmbăta Mare

În această zi nu se țin slujbe în biserică. Această zi este o zi de reculegere în care se pomenește înmormântarea Mântuitorului. De asemenea, în această zi lumea se pregătește de Înviere atât fizic cât și spiritual.

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Noaptea de Înviere

$
0
0

Sâmbătă, 07 aprilie, la ora 22 a început celebrarea Liturghiei de Înviere. La început preoții și o mare parte din credincioși au fost afară, în fața bisericii, unde s-a sfințit și s-a aprins lumânarea pascală. Cu această lumânare părintele paroh a intrat în biserică strigând “Lumina lui Cristos”, în acest timp oamenii aprinzându-și lumânările.

Biserica a fost luminată pentru câteva minute doar de lumânările credincioșilor. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. paroh Anton Câtea, alături de acesta fiind și pr. vicar Cătălin Rotăraș, pr. Augustin Pascaru, pr. Viorel Ababei și pr. Augustin Folner.

Nu au fost uitați nici cei morți. Credincioșii au pornit cu lumânările aprinse către cimitir unde s-au întâlnit cu cei din Valea Mare și au cântat împreună “Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”. După alte câteva rugăciuni preoții din cele două parohii au salutat mulțimea prezentă cu “Cristos a înviat!” după care fiecare s-a îndreptat către casă, acolo unde au transmis salutul și celor aflați în suferință.

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Scenetă de Paște

$
0
0

Luni, 9 aprilie, după celebrarea Sfintei Liturghii de la ora 11:00, un grup de tineri și copii au pregătit un scurt moment artistic cu ocazia Sfintei Sărbători a Paștelui.
Copiii au recitat poezii și au cântat la chitară câteva melodii specifice sărbătorii. Două tinere au încercat să arate printr-o mică scenetă adevărul învierii. În scenetă era vorba despre două tinere din care una credea că Isus a înviat, iar cea de-a doua încerca să demonstreze contrariul. Bineînțeles că prima fată a reușit să o convingă pe cea de-a doua, prin diferite argumente, că Învierea Domnului este reală.
Sceneta Paste 2012 Sceneta Paste 2012 (1) Sceneta Paste 2012 (10) Sceneta Paste 2012 (11) Sceneta Paste 2012 (12) Sceneta Paste 2012 (13) Sceneta Paste 2012 (14) Sceneta Paste 2012 (2) Sceneta Paste 2012 (3) Sceneta Paste 2012 (4) Sceneta Paste 2012 (5) Sceneta Paste 2012 (6) Sceneta Paste 2012 (7) Sceneta Paste 2012 (8) Sceneta Paste 2012 (9)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Lista candidaților la funcția de consilier din partea UDMR pentru primăria Faraoani

$
0
0

Lista candidaților la funcția de consilier din partea UDMR pentru primăria Faraoani este următoarea:

1. Antal Regina
2. Benedic Gheorghe
3. Corbu Valeantin
4. Frâncu Corneliu
5. Butac Tereza
6. Antal Laurențiu
7. Corbu Maricica
8. Maier Varvara
9. Frîncu Veronica
10. Roca-Boldog Angela
11. Panțiru Ioan
12. Matei Valentin
13. Benchea Irina
14. Cancel Maria
15. Sabău Tereza
16. Corbu Agneza
17. Berbecaru Varvara
18. Benchea Ioan
19. Antal Ștefan

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Lista candidaților la funcția de consilier din partea PNL pentru primăria Faraoani

$
0
0

Lista candidaților la funcția de consilier din partea PNL pentru primăria Faraoani este următoarea:

1. Cochiorca Petre
2. Antal Maria
3. Farcaș Petru
4. Farcaș Ioan
5. Cochior Gheorghe
6. Cancel Eusebiu
7. Sabău Cristian Augustin
8. Antal-Vaida Mihai
9. Benedic Gabriel
10. Bejan-Topși Mihaela-Iuliana
11. Duma Francisc
12. Farcaș-Lohan Felicitas
13. Neagu Gheorghe
14. Duma-Dombi Bernadin
15. Pruteanu Augustin
16. Patrașc Valentin
17. Antal-Vaida Daniel
18. Farțadi Iulian
19. Antal Camelia

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Lista candidaților la funcția de consilier din partea PSD pentru primăria Faraoani

$
0
0

Lista candidaților la funcția de consilier din partea PSD pentru primăria Faraoani este următoarea:

1. Farcaș Gherghina Adrian
2. Bulai Iosif
3. Benchea Martin
4. Tancău Adrian
5. Benchea Anton
6. Bulai Cristina
7. Ghiurca Alois
8. Farcaș Anton
9. Bulai Anton
10. Cancel Maria
11. Bulai Elena
12. Ișvanca Pavel
13. Bortoș Sebastian
14. Bulai Valentin
15. Diac Lucia
16. Andrei Adrian
17. Ciuraru Angelica
18. Sabău Grigore
19. Matei Angelica

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Lista candidaților la funcția de consilier din partea PC pentru primăria Faraoani

$
0
0

Lista candidaților la funcția de consilier din partea PDL pentru primăria Faraoani este următoarea:

1. Patrașcu Eugen
2. Farcaș Cristinel
3. Cochior-Heghi Daniela
4. Ciuraru Ion
5. Ciuraru-Pal Alois
6. Bulai Pavel
7. Moraru Iacinta
8. Ciceu Simion
9. Frâncu Valentin
10. Jușca Veronica
11. Farțade Valentin
12. Ciceu MArin
13. Matei Adrian
14. Ghiurcă Martin
15. Duma Mihai
16. Ciuraru Mihail Gabriel
17. Farcaș Anton
18. Doboș Robert
19. Matei Emilian

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Asfaltare spoită

$
0
0

Se pare că asfaltul nostru cel de toate alegerile electorale și-a dovedit neputința în fața atâtor vitregii umane și poate și natural.

Ei bine, locuitorii din satul Faraoani au descoperit cu stupoare o gaură de 30 pe 30 cm aflată mai sus de rândul nucilor bătrâni, între casa candidatului Eugen Patrașcu și intrarea de la insulă, destul de adancă încât firma de asfaltare să rașcheteze o porțiune de 100 pe 50 cm pentru a peticii.

Avem mai multe opinii:

-          O fii un dușman al Cosiliului Judetean, îi vrea cineva răul D-lui Benea;

-          O fii tot un dușman de-al lui Solomon, pentru ca să nu se laude atât;

-          Sau cauze natural obscure?

Să stăm strâmb și să judecam drept. Cu ceva timp în urmă, mai exact înainte de precedentele alegeri, pe traseul Lerant s-a efectuat punerea în operă a canalizării principale.  Apoi fiecare dintre riverani au efectuat sudarea la această canalizare. Multe reclamații au existat încă de la inceput în privința felului în care s-a efectuat operațiunea de astupare. Mulți au costatat faptul că se acoperea pe de-a-ntregul, tasându-se materialul (nisip) doar la final, fără a se tasa la fiecare 20, 30 cm de umplutură.

Multe reclamații au trecut pe la Primarie timp de 4 ani de zile, asfaltul se surpa, apoi după ce se rupeau toate crengile din jur, spre a se pune “indicatoare” mașinilor sau bicicletelor în trafic, se îndura câte unul-altul, mai puțin Primăria, să astupe la loc.

Acum în prag electoral lucrurile trebuiau urgentate în scopuri pur electorale și s-a procedat la asfaltarea fără prea multe verificări. Și s-a făcut! Pe ploaie, într-o zi și jumătate, astupând și cămine ale canalizării, nu mai zicem că toate ieșirile de pe acest drum au fost uitate (fără un prag de 2-3 metri de asfalt, cu denivelări mari).  Patru ani de zile am avut parte de același “bun administrator”, domnul Solomon și un nou vice.

Așadar, ne întrebăm, duce lipsă comuna de gospodari?

Gabriel Benedic

camin canalizare astupat

dimineata 1 dimineata 2 intrare fara prag 2 intrare fara prag 3 raschetare

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Patrașcu Eugen – candidat PC la Primăria Faraoani

$
0
0

ATENȚIE!!! Acest material este electoral și se tratează ca atare.

“Dă-mi Doamne, PUTEREA de a schimba lucrurile pe care le pot schimba, RĂBDAREA de a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, ÎNȚELEPCIUNEA de a face diferența dintre ele!” – Eugen Patrașcu

CUVÂNT DAT, CUVÂNT RESPECTAT!

Stimați alegători, am intrat în competiția pentru funcția de primar cu convingerea că împreună vom reuși lucruri deosebite pentru localitatea noastră. Vă invit să gândim și să decidem împreună prioritățile pentru următorii 4 ani și vă asigur că Primarul și personalul din Primărie vor munci cu răspundere și cinstit pentru dumneavoastră. Sunt hotărât să lupt în campanie, respectând alegătorii și pe contracandidați și să folosesc ca arme PUTEREA cuvântului și FORȚA argumentelor. Vă dorim sincer alături de echipa noastră!

PATRAȘCU EUGEN(POLOȚCU)

1. UN PRIMAR ADEVĂRAT:

- să știe ce trebuie să facă!
- să poată face ceea ce știe!
- să vrea să facă ceea ce trebuie!

2. UN OM PENTRU OAMENI

Nu am intrat în competiție doar pentru statutul de PRIMAR. Nu doresc doar să critic, ci să realizăm proiecte împreună și pentru comunitatea noastră. Doresc să rămân un om respectuos, modest, deschis dialogului și apropiat de oameni. Voi fi un primar al tuturor cetățenilor comunei FARAOANI.

3. SPERANȚE PENTRU 2016

Să nu mai spunem doar că LOCUIM în comuna FARAOANI. Să ne placă să spunem că TRĂIM cu adevărat în comuna FARAOANI.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

PRIORITĂȚI PENTRU COMUNA FARAOANI

- transparență totală atât în ceea ce privește proiectele aprobate și hotărârile Consiliului Local, cât și al Primăriei, pentru utilizarea banilor publici.

- reorganizarea și renegocierea transportului în comun astfel încât să satisfacă nevoile cetățenilor: preț abonament/bilet, program, confort.

- construirea unui cămin cultural în Faraoani, sală de sport, creșă, centru de îngrijire bătrâni neajutorați.

- reînființarea pentru tinerii comunei a echipei de fotbal, loc de agrement pentru populație.

- vrem ca orice problemă a cetățenilor din comună să fie discutată în public.

- finalizarea racordării la rețeaua de gaz a comunei și clarificarea banilor încasați de la cetățeni pentru proiectele de branșare la gaz.

- înființarea piețelor în Faraoani și Valea Mare.

- vom reface toate drumurile comunei pentru o mai bună circulație și curățenie.

- vom căuta soluții pentru înființarea de locuri de muncă în comună pe domenii de activitate.

- continuarea proiectelor începute și necesare.

VĂ PROPUNEM SĂ LE ANALIZĂM ȘI SĂ DECIDEM ÎMPREUNĂ!

Eugen Patrașcu – candidat din partea PC la Primăria Faraoani

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Lansarea candidatului PSD

$
0
0

Sămbâtă, 26 mai 2012, pe terenul Școlii Generale nr. 1, a avut loc lansarea candidatului din partea PSD la Primăria Faraoani, Adrian Gherghina. Acesta a avut ca invitați pe Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău și pe senatorul Radu Cătălin Mardare. Tot ca invitați au fost și solistul de muzică populară George Cojocărescu, interpreta Veronica Jușcă-Farcaș și Ansamblul de dansuri populare “Ecoul din Vale”.

Colegii de partid ai candidatului au ținut discursuri în care îl susțin pe candidatul Adrian Gherghina și cer ca oamenii să fie corecți la vot, dar în primul rând să se folosească de dreptul de a vota și să meargă la vot. “Vrem să asigurăm niște alegeri corecte. Vrem ca și pe 10 iunie, la alegerile locale și în toamnă, la alegerile parlamentare și mai departe, rezultatul să fie cel pe care îl veți hotărâ dumneavoastră. Să fiți lăsați să votați așa cum doriți, voturile să fie numărate așa cum trebuie și, în final, să îi avem câștigători pe cei mai buni, pe cei care hotărâți dumneavoastră” a spus senatorul Mardare. Acesta a mai susținut ca alegerile și voturile să fie corecte și să nu se practice alte metode, așa cum au mai fost peste tot în țară, voturi cumpărate, amenințări sau alte presiuni de tot felul.

“Este un candidat foarte bun, are alături de el o echipă foarte bună, de asemenea, este susținut de președintele CJ, Dragoș Benea, care la rândul său, este candidatul USL pentru președinția Consiliului Județean” a mai spus Mardare despre Adrian Gherghina, continuându-și discursul cu  îndemnul la vot și cu rugămintea ca oamenii să voteze candidații PSD atât la primărie cât și la Consiliul Județean.

Dragoș Benea și-a amintit de faptul că în 2008 își începea campania chiar în Faraoani, în aceeași incintă, și a continuat cu câteva laude pentru locuitorii comunei și în același timp fiind mulțumit de colaborarea cu actual primar, Adrian Solomon. “Oameni buni, dumneavoastră ați știut ce să alegeți încă din 1996.” a declarat Benea continuând cu faptul că unele comune nu au știut și nici nu vor ști să aleagă un primar nici în 2012, aici exemplificând cu comunele Măgura, Sărata și Luizi Călugăra. Benea nu a ezitat să își susțină candidatura la CJ susținând faptul că nici un alt candidat la CJ nu poate veni să ceară susținerea din moment ce nu au ajutat comuna cu nimic. “Cred că cea mai bună opțiune a dumneavoastră pentru data de 10 iunie ar trebui să fie USL, o construcție politică formată din PSD, PNL și PC, un proiect politic construit de doi lideri autentici, oameni care știu să se țină de cuvât, Victor Ponta și Crin Antonescu.” a spus Benea.

Trei de Adrian

Pe scenă au urcat trei de Adrian. Adrian Gherghina, candidatul PSD, Adrian Dragoș Benea președintele CJ Bacău, iar al treilea este Adrian Solomon, actualul primar al comunei Faraoani. Deși Adrian Solomon a părăsit barca PSD pentru UNPR, Benea îl susține și pe acesta datorită colaborării îndelungate pe care au avut-o, fiind sigur că după alegeri, la primărie va fi un Adrian. “La primărie trebuie să votați pe cineva care are prenumele Adrian. Că va fi domnul Farcaș, că va fi Solomon, este alegerea dumneavoastră.” a spus Dragoș Benea. Pe scenă a fost invitat la cuvânt și primarul Adrian Solomon care a spus că trebuie să urce în barca puterii pentru a obține bani pentru comună. “Am plecat într-o altă căruță politică, mai mică ce-i drept, tot în interesul dumneavoastră. În 2009 ne-a fost refuzat de PDL un proiect de două milioane și jumătate de euro. De atunci am hotărât ca la următorul proiect trebuie să ne dăm cât de cât în barca puterii pentru a obține bani pentru comuna noastră” a spus Solomon. Primarul a mai adus câteva cuvinte de laudă președintelui Dragoș Benea și a anunțat faptul că îi va susține candidatura la CJ. Prietenia dintre Adrian Farcaș și Adrian Solomon va rămâne și după alegeri, indiferent cine va ieși câștigător. “Domnului viceprimar, îl asigur că facem tot posibilul să rămânem împreună. O să vedem cum veți hotără dumneavoastră. Dar va fi bine pentru comuna noastră” a spus primarul Solomon.

Într-un final, cu multe emoții, a luat cuvântul și candidatul PSD, Adrian Farcaș-Gherghina, care a mulțumit invitaților pentru prezență și a încercat să prezinte câteva realizări din mandatul de viceprimar, cum ar fi asfaltarea unor străzi, reabilitarea școlilor și a spațiilor de joacă, extindere canalizare și apă, etc. Pentru o mai bună cunoaștere a celor din echipa PSD, au fost invitați să urce pe scenă candidații la funcția de consilier. Așa cum se face în campanie, candidatul a venit și cu câteva promisiuni, cum ar fi: reabilitarea unor pârâuri, asfaltări, etc.

“Acum 4 ani am fost propus să-mi depun candidatura. N-am dorit treaba asta pentru că dintr-un agricultor sau șef de exploatație să ne trezim peste noapte primar nu mi-ar fi fost dat bine. E mult mai bine că mi-am depus acuma. Am căpătat puțină experiență și mai am de învățat.” a spus Adrian Farcaș care speră să poată conduce comuna dacă lumea va dori acest lucru.

Seara a continuat cu interpreții de muzică populară și ansamblul popular care au invitat lumea la muzică, dans și voie bună.

lansare psd (1) lansare psd (2) lansare psd (3) lansare psd (4) lansare psd (5) lansare psd (6) lansare psd (7) lansare psd (8) lansare psd (9) lansare psd (10) lansare psd (11) lansare psd (12) lansare psd (13) lansare psd (14) lansare psd (15) lansare psd (16) lansare psd (17) lansare psd (18) lansare psd (19) lansare psd (20) lansare psd (21) lansare psd (22) lansare psd (23) lansare psd (24) lansare psd (25) lansare psd (26) lansare psd (27) lansare psd (28) lansare psd (29) lansare psd (30) lansare psd (31) lansare psd (32) lansare psd (33) lansare psd (34) lansare psd (35) lansare psd (36) lansare psd (37) lansare psd (38) lansare psd (39) lansare psd (40) lansare psd (41) lansare psd (42) lansare psd (43) lansare psd (44) lansare psd (45) lansare psd (46) lansare psd (47) lansare psd (48) lansare psd (49) lansare psd (50) lansare psd (51) lansare psd (52) lansare psd (53) lansare psd (54) lansare psd (55) lansare psd (56) lansare psd (57) lansare psd (58) lansare psd (59) lansare psd (60)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Atenționare – COD PORTOCALIU

$
0
0

AVERTIZARE METEOROLOGICÃ
COD PORTOCALIU
PENTRU INTERVALUL 28.05 ORA 17 – 29.05 ORA 12

În judeţele Brãila, Buzãu, Prahova, Ialomiţa, Cãlãraşi, Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Bacãu şi Neamţ pe arii extinse se vor cumula cantitãţi de apã de peste 50 l/mp.

Notã: În celelalte regiuni astfel de fenomene se vor semnala pe suprafeţe mai restrânse
şi cu o intensitate mai micã.

In funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, Administraţia Naţionalã de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizãri meteorologice ulterioare.

Comentariul meteorologului:

Avand in vedere ca in ultima perioada, indeosebi in jumatatea estica teritoriului ploile au fost consistente, dar si faptul ca nucleul ciclonic pozitionat in zona Marii Negre va mai persista si va antrena continuu o cantitate importanta de vapori de apa, s-a impus instituirea codului portocaliu pentru cateva judete din estul si sud-estul tarii, respectiv Braila, Buzau, Prahova, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Galati, Vrancea, Vaslui, Bacau şi Neamt. In aceste judete, pe arii extinse se vor cumula cantitati de apa de peste 50 l/mp. Pentru zona Carpatilor Orientali, dar si restul judetelor din Muntenia, Moldova si din sud-estul Transilvaniei, unde cantitatile de apa vor depasi pe arii relativ extinse 20…25 l/mp si izolat 40…50 l/mp se mentine codul galben.
Meteorolog, Oana Paduraru

Sursa: Meteoromania

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Lansarea candidatului PNL

$
0
0

Duminică, 27 mai 2012, la prânz s-a adunat lumea în fața bufetului pentru a-l vedea, a-l cunoaște și a-l asculta pe candidatul PNL la Primăria Faraoani, Petre Cochiorca. Acesta i-a avut ca invitați pe primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache și pe deputatul Ionel Palăr, alături de aceștia fiind și câțiva membrii PNL din Bacău.

Candidatul PNL, însoțit de echipa de candidați la funcția de consilier, s-a prezentat în fața mulțimii cu câteva promisiuni dar și cu acuzații la adresa conducerii actuale. Petre Cochiorca a atras atenția mulțimii în legătura cu contracandidatl cu același nume din partea PP-DD. “Am un contracandidat cu același nume, Cochiorca Petre, din Valea Mare, care este pus pentru a-mi diminua voturile. Dacă dumneavoastră doriți să mă votați mă găsiți la poziția 2″ a spus Petre Cochiorca terminând cu invitația la vot.

“Am văzut azi în fața dumneavoastră, cred că cel mai tânăr produs al PNL, cel mai proaspăt candidat din partea PNL, domnul Cochiorca, care nu a vrut să candideze. Pentru a-l putea convinge am dus muncă de lămurire jumătate de an” a spus deputatul Ionel Palăr.

Atât Ionel Palăr cât și Romeo Stavarache au încurajat candidatura lui Petre Cochiorca. Stavarache a îndemnat lumea la vot și la schimbare și în același timp a adus și câteva mici acuze la adresa primarului Solomon. “Mergeți acasă și gândiți-vă. Vorbi-ți cu prietenii, vorbiți cu familiile. N-am nimic cu Solomon. Părerea mea este următoarea: I-ajunge! 16 ani..îi ajunge,” a spus Stavarache.

Partea a doua a continuat seara în incinta discotecii din sat, unde au cântat formația Siminică din Bacău și interpreta de muzică populară Veronica Jușcă-Farcaș. Foarte multă lume a participat la lansarea candidatului PNL, mai ales când a fost vorba de primit un suc sau o bere gratis.

Ceea ce nu mi-a plăcut a fost faptul că mulți, foarte mulți oameni, deși aveau una sau două beri în mână, se înghesuiau și stăteau cu mâna întinsă că, poate, poate vor mai prinde ceva. Se pare că de fiecare dată campania electorală este o sursă de pomană mai mare decât un praznic. Cel puțin așa arată comportamentul oamenilor care erau în stare să se calce în picioare pentru o gură de alcool.

Toată seara s-a cântat și s-a dansat într-o înghesuială mai rar întâlnită în locația respectivă, cel puțin în ultima perioadă. Seara s-a încheiat cu discotecă pentru cei tineri.

foto & video: Lucyfer93

lansare pnl (1) lansare pnl (2) lansare pnl (3) lansare pnl (4) lansare pnl (5) lansare pnl (6) lansare pnl (7) lansare pnl (8) lansare pnl (9) lansare pnl (10) lansare pnl (11) lansare pnl (12) lansare pnl (13) lansare pnl (14) lansare pnl (15) lansare pnl (16) lansare pnl (17) lansare pnl (18) lansare pnl (19) lansare pnl (20) lansare pnl (21) lansare pnl (22) lansare pnl (23) lansare pnl (24) lansare pnl (25) lansare pnl (26) lansare pnl (27) lansare pnl (28) lansare pnl (29) lansare pnl (30) lansare pnl (31) lansare pnl (32) lansare pnl (33) lansare pnl (34) lansare pnl (35) lansare pnl (36) lansare pnl (37) lansare pnl (38) lansare pnl (39) lansare pnl (40) lansare pnl (41) lansare pnl (42) lansare pnl (43) lansare pnl (44) lansare pnl (45) lansare pnl (46) lansare pnl (47) lansare pnl (48) lansare pnl (49) lansare pnl (50) lansare pnl (51) lansare pnl (52) lansare pnl (53) lansare pnl (54) lansare pnl (55) lansare pnl (56) lansare pnl (57) lansare pnl (58)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Limba maghiară în școala Faraoani?

$
0
0

Se pare că doamna director al Școlii Generale nr.1 Faraoani ar fi anunțat profesorii că se va introduce în programa școlară limba maghiară. Acest lucru vine după ce o persoană din sat ar fi fost la școală și ar fi dus 40 de cereri din partea părinților cum că s-ar dori acest lucru. Fapt ce contravine declarațiilor unor părinți care nici nu știau că a fost depusă cerere în numele lor și de aceea și-au retras cererile.

Mai mulți părinți au fost chemați la școală pentru a semna dacă sunt de acord sau nu(încă nu știu când au fost chemați). Cert este faptul că foarte mulți oameni nu vor ca această limbă să fie învățată în școala din Faraoani. La început s-a specificat faptul că vor fi doar ore opționale, dar se pare că vor fi obiecte cu note în catalog și cu teză.

Lucrurile astea sunt din surse sigure. Nu am un punct de vedere oficial.

foto

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Despre Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic 2012

$
0
0

ÎNSCRIERE

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic va avea loc la Iaşi în perioada 25-29 iulie 2012

Vârsta participanţilor: 14-35 de ani.

Înscrierea participanţilor se face prin oficiile diecezane/eparhiale pentru pastoraţia tineretului. Tinerii din Dieceza de Iaşi se pot înscrie prin propriile parohii. Din fiecare parohie din Dieceza de Iaşi pot participa trei tineri.

Participanţii trebuie să aducă cu ei:

  • document de identitate;
  • acordul părinţilor (pentru minori);
  • sac de dormit şi izopren;
  • aviz epidemiologic.

Data limită pentru înscrieri este: 22 iunie.

Taxa de participare: 40 lei/participant.

Duminică, 29 iulie, pot participa la program toţi tinerii din Dieceza de Iaşi.

Pr. Felix Roca

* * *

VOLUNTARI

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic 2012 va oferi posibilitate de a colabora, ca voluntari, pentru buna desfăşurare a evenimentului. De fapt, această întâlnire nu ar fi posibilă fără aportul voluntarilor motivaţi, responsabili şi pregătiţi.

Cine este un voluntar?

Un voluntar este un tânăr sau o tânără cu vârsta între 18 şi 35 de ani, care are dorinţa de a contribui la buna desfăşurare a INTC 2012. Se pot înscrie şi tineri între 16 şi 18 ani, dar aceştia vor fi selectaţi doar în mod excepţional, dacă se va dovedi că au experienţă de implicare în evenimente majore. Cea mai mare parte a voluntarilor vor fi din Dieceza de Iaşi. Tinerii din alte dieceze şi eparhii se pot înscrie ca voluntari prin oficiile diecezane şi eparhiale care vor selecta trei tineri la nivel de dieceză/eparhie.

Toţi voluntarii vor fi selecţionaţi de către organizatori şi vor primi înştiinţarea selectării lor. De aceea, înscrierea ca voluntar nu înseamnă automat şi acceptarea cererii.

Ce calităţi trebuie să aibă un voluntar?

În special se cere:

  • ataşament puternic faţă de eveniment şi faţă de valorile pe care acesta le propune;
  • spirit generos de slujire şi de sacrificiu;
  • profund simţ al responsabilităţii;
  • predispoziţie semnificativă de a stabili o relaţie de colaborare cu ceilalţi voluntari şi de a lucra în echipă;
  • disponibilitate pentru toată perioada aleasă.

Sunt considerate elemente preferenţiale:

  • experienţe în cadrul unor asociaţii bisericeşti şi laice;
  • eventuale participări, ca voluntar sau ca organizator, la evenimente de amploare;
  • competenţe date de propriul loc de muncă în organizarea de evenimente.

Care sunt serviciile cerute voluntarilor?

  • Asistenţa participanţilor la INTC
    • Responsabilităţi: primire, îndrumare, informare, asistenţă la cazări, asistenţă la punctele de informaţii, asistenţă la diferite activităţi etc.
    • Calităţi cerute: răbdare, capacităţi relaţionale, cunoaşterea informaţiilor generale despre eveniment etc.
  • Logistică
    • Responsabilităţi: transport persoane, transport materiale, distribuire materiale, distribuire mic dejun, prânz şi cină, aranjarea diferitelor structuri lejere, supraveghere şi pază, curăţenie şi ordine etc.
    • Calităţi cerute: spirit de organizare, disponibilitatea de a depune efort fizic, deţinerea de permis de conducere categoria B, punerea la dispoziţie a unui mijloc de transport etc.
  • Comunicare
    • Responsabilităţi: ajutor în diferite domenii de comunicare: fotografie, filmat, grafică, scriere articole, gestiune pagini web, gestiune reţele sociale, promovarea evenimentului, asistenţă acordată jurnaliştilor etc.
    • Calităţi cerute: competenţe referitoare la diferite arii de comunicare specificate mai sus, studii de specialitate (jurnalism, litere, informatică etc.), imaginaţie bogată, spirit de iniţiativă etc.

Care este perioada de voluntariat?

Colaborarea care se cere voluntarilor este pe două perioade:

  1. Voluntari pentru “perioada lungă”
    • începutul voluntariatului: imediat după înscriere!
    • încheierea voluntariatului: 31 iulie.
    • Pentru voluntarii înscrişi la această categorie implicarea pentru perioada premergătoare evenimentului va fi făcută de acord cu organizatorii în funcţie de exigenţele voluntarilor (unele zile pe săptămână, unele ore dimineaţa, unele ore seara, lucru de acasă etc.). Acestor voluntari li se cere să fie disponibili şi pentru toată perioada 22-31 iulie. În această categorie prioritate vor avea tinerii cu domiciliul în Iaşi.
  2. Voluntari pentru “perioada evenimentului”
    • începutul voluntariatului: 22 iulie.
    • încheierea voluntariatului: 31 iulie.
    • Pentru voluntarii înscrişi la această categorie implicarea pe perioada evenimentului va fi făcută de acord cu organizatorii. Acestor voluntari li se cere să fie disponibili pe toată perioada 22-31 iulie. La această categorie vor fi incluşi voluntarii din diecezele/eparhiile catolice din ţară.

Cum se înscriu voluntarii?

Înscrierea voluntarilor din Dieceza de Iaşi se face pe pagina destinată voluntarilor pe situl oficial www.intc2012.ro, completând toate datele cerute.

Tinerii din alte dieceze/eparhii decât cea de Iaşi, care doresc să fie voluntari, trebuie să se adreseze responsabilului cu pastoraţia tineretului din propria dieceză/eparhie.

Termenul limită de înscriere pentru voluntari este 1 iulie.

Fiecare voluntar din Dieceza de Iaşi va trebui să prezinte o recomandare din partea parohului. Voluntarii din celelalte dieceze/eparhii vor fi recomandaţi de responsabilul cu pastoraţia tineretului din propria dieceză/eparhie.

Alte informaţii

Voluntarii oferă disponibilitatea lor în mod gratuit. Cheltuielile de deplasare la Iaşi şi de întoarcere sunt suportate de fiecare voluntar în parte. Organizatorii vor oferi fiecărui voluntar:

  • înscrierea gratuită pentru INTC 2012;
  • cazarea şi masa pentru perioada 22-31 iulie;
  • însemnele pentru voluntari;
  • rucsacul pelerinului.

Detalii se pot obţine de la pr. Vasile Petrişor, tel. 0766/636041; e-mail: voluntari@intc2012.ro

* * *

LOGO

Logo-ul INTC 2012 este compus din elemente care fac referinţă la natura evenimentului pe care îl reprezintă şi ţine cont că acest eveniment este destinat tinerilor. Elementele sunt dinamice pentru a sugera tema întâlnirii: “Bucuraţi-vă mereu în Domnul” (Fil 4,4).

Elementul din centru reprezintă toate valorile comune care îi unesc pe tinerii participanţi la INTC 2012: aceeaşi credinţă, aceeaşi Biserică, apartenenţa la o comunitate, mărturisirea credinţei cu propria viaţă etc. Aceste valori ar trebui să strălucească în viaţa tinerilor.

Crucea, care se înalţă spre cer, este semnul lui Cristos, răstignit şi Înviat, care ne oferă mântuirea şi ne pregăteşte pentru viaţa veşnică. Crucea prezentă în logo este imaginea crucii care încoronează cupola catedralei “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, oraşul unde se va desfăşura INTC 2012.

La baza crucii, ca într-o floare, sunt prezente elementele care fac referinţă la natura naţională a evenimentului şi de aceea sunt reprezentate culorile naţionale ale României. Inima, care compune şi conturul unei persoane, este semnul tuturor participanţilor care se îndreaptă spre Cristos.

Elementele laterale din partea superioară simbolizează două braţe care sunt întinse spre cruce şi, în acelaşi timp, pot fi imaginea cerului spre care ne îndreaptă crucea, ca semn al vieţii veşnice.

* * *

Rugăciune

Părinte sfânt, tu l-ai trimis în lume pe Fiul tău pentru mântuirea noastră şi pentru ca bucuria noastră să fie deplină. Îţi încredinţăm pregătirea Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic. Luminează-i şi întăreşte-i pe toţi cei care pregătesc şi susţin această întâlnire. Revarsă asupra lor înţelepciunea şi puterea ta. Ajută-i pe tinerii din dieceza noastră şi din întreagă ţară să se pregătească din toată inima pentru întâlnirea cu tine şi cu ceilalţi tineri. Isuse Cristoase, tu ne dăruieşti adevărata bucurie, care nu amăgeşte. Binecuvântează pe toţi tinerii: pe cei care cred în tine şi pe cei care rătăcesc, pe cei care sunt plini de bucurie şi pe cei apăsaţi de tristeţe, pe cei sănătoşi şi pe cei încercaţi de diferite suferinţe. Fă ca Biserica şi societatea să se bucure de generaţii de tineri care trăiesc credinţa, speranţa şi iubirea. Duhule Sfânt, revarsă harurile tale asupra tuturor acelora care participă la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. Transformă inimile tuturor pentru ca în orice situaţie de viaţă să dea mărturie de credinţa lor şi să se bucure mereu în Domnul. Sfântă Fecioară Maria, regina bucuriei noastre, roagă-te pentru noi. Amin.

* * *

Alte informaţii pot fi găsite şi pe situl oficial
www.intc2012.ro

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Ziua copilului la Școala Faraoani

$
0
0

Copiii de la Școala Generală nr. 1 Faraoani au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului alături de profesori prin cântece, dansuri, scenete și desene pe asfalt.

Pentru început au cântat copiii clasei a II-a A alături de doamna învățătoare Arnăutu Ramona, după care elevii clasei a VI-a A, pregătiți de doamna profesoară Florina Lupiș, au prezentat sceneta “Cănuță, om sucit” de I.L. Caragiale. Au urmat elevii claselor a IV-a care au dansat și au cântat spre deliciul spectatorilor. “Sunt o fată frumușică” s-a lăudat Clara și Alexandra din clasa a VI-a care au interpretat acest cântec alături de Eduard Benedic. Doamna învățătoare Mușat Rădița a încercat să aduca veselia în școală prin cântecul “Școala Veseliei” interpretat de copiii clasei a III-a. De pe scenă nu a lipsit nici Jennifer Lopez..sau, cel puțin una din melodiile ei, pe care au dansat elevele clasei a VII-a B. Câțiva elevi începători la chitară au încercat să cânte cât mai bine melodia “Două mâini”.

Copii au continuat ziua cu desene pe asfaltul de pe terenul de sport din curtea unității școlare.

foto by Lucyfer93

ziua copilului faraoani (1) ziua copilului faraoani (2) ziua copilului faraoani (3) ziua copilului faraoani (4) ziua copilului faraoani (5) ziua copilului faraoani (6) ziua copilului faraoani (7) ziua copilului faraoani (8) ziua copilului faraoani (9) ziua copilului faraoani (10) ziua copilului faraoani (11) ziua copilului faraoani (12) ziua copilului faraoani (13) ziua copilului faraoani (14) ziua copilului faraoani (15) ziua copilului faraoani (16) ziua copilului faraoani (17) ziua copilului faraoani (18) ziua copilului faraoani (19) ziua copilului faraoani (20) ziua copilului faraoani (21) ziua copilului faraoani (22) ziua copilului faraoani (23) ziua copilului faraoani (24) ziua copilului faraoani (25) ziua copilului faraoani (26) ziua copilului faraoani (27) ziua copilului faraoani (28) ziua copilului faraoani (29) ziua copilului faraoani (30) ziua copilului faraoani (31) ziua copilului faraoani (32) ziua copilului faraoani (33) ziua copilului faraoani (34) ziua copilului faraoani (35) ziua copilului faraoani (36) ziua copilului faraoani (37) ziua copilului faraoani (38) ziua copilului faraoani (39) ziua copilului faraoani (40) ziua copilului faraoani (41) ziua copilului faraoani (42) ziua copilului faraoani (43) ziua copilului faraoani (44)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Diplome pentru animatori

$
0
0

Duminică, 3 iunie, dupa Sfânta Liturghie de la ora 11, 28 de tineri și adolescenți au pregătit un mic spectacol cu ocazia încheierii perioadei de pregătire pentru animatori.

Cursul pentru animatori a fost din luna octombrie a anului trecut până în luna mai, anul acesta și s-a făcut la oratoriul “Sf. Cruce” din Faraoani. Tinerii care au frecventat acest curs sunt din Faraoani, Valea Mare, Cleja 1 și Cleja2. Animatorii vor fi disponibili mereu pentru a sluji în cadrul Bisericii atunci când va fi nevoie.

La micul spectacol din fața bisericii nu a rămas nici un sfert din credincioșii prezenți la Liturghie. Animatorii au primit la final câte o diplomă care certifică faptul că au luat parte la cursurile de formare.

diplome (2) diplome (3) diplome (4) diplome (5) diplome (6) diplome (7) diplome (8)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Viewing all 415 articles
Browse latest View live