Quantcast
Channel: Faraoani.ro – Stirile din localitatea ta!
Viewing all 415 articles
Browse latest View live

Sărbători Fericite!!!

$
0
0

Echipa Faraoani.ro urează tuturor cititorilor Crăciun Fericit și Sărbători Binecuvântate.

Fie ca anul care vine să fie unul mai bun și mai bogat în împliniri și succese.

La Mulți Ani!!!





© 2011, Daniel. All rights reserved.


Moș Crăciun a venit la biserică

$
0
0

În prima zi de Crăciun, la sfârșitul Sfintei Liturghii de la ora 11:00, părintele paroh Anton Câtea a anunțat faptul că “Moș Crăciun a pornit către Faraoani dar a fost oprit în localitatea Nicolae Bălcescu de către poliție și își făcea griji că nu putea să ajungă la timp. Așa că a sunat la parohie și a trimis cadourile înainte prin alte persoane.”

Copiii prezenți în biserică, chiar dacă au fost buni sau mai puțin buni, au primit din partea Moșului câte o ciocolată. Cu toate că Moșul a fost mai sărac anul acesta, copiii au fost mulțumiți de “cadoul primit”.

mos craciun (1) mos craciun (2) mos craciun (3) mos craciun (4) mos craciun (5) mos craciun (6) mos craciun (7) mos craciun (8) mos craciun (9)

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Scenetă de Crăciun

$
0
0

A doua zi de Crăciun, un grup de tineri din Faraoani au prezentat în fața credincioșilor prezenți în biserică o mică scenetă reprezentativă sărbătorii Crăciunului.

În mica piesă de teatru erau prezente personaje precum Dumnezeu, Isus, Sfânta Fecioară Maria, Sf. Petru, îngeri, dar și personaje locale, cum ar fi pr. paroh Anton Câtea, pr. vicar Cătălin Rotăraș, pr. colaborator Augustin Pascaru, o familie din sat și alții. Sceneta a prezentat faptul că oamenii sunt din ce în ce mai revoltați împotriva lui Dumnezeu din cauza numeroaselor cataclisme care s-au întâmplat în ultima perioadă și cum Dumnezeu îl trimite pe Fiul Său, Isus, pe pământ, dar de data aceasta nu se va naște într-un grajd sărac ci va veni sub forma unui cerșetor care va căuta ajutor la oamenii din sat.

Pe lângă scenetă, cu mari emoții care și-au făcut simțită prezența, un grup de copii au recitat poezii și au cântat colinde, atât la voce cât și la chitară, iar grupul de copii de la Casa Meuli a ținut să mulțumească tuturor celor care i-au ajutat prin diferite forme și au cântat o melodie, provocând multe emoții în sufletele spectatorilor.

sceneta craciun (1) sceneta craciun (2) sceneta craciun (3) sceneta craciun (4) sceneta craciun (5) sceneta craciun (6) sceneta craciun (7) sceneta craciun (8) sceneta craciun (9) sceneta craciun (10) sceneta craciun (11) sceneta craciun (12) sceneta craciun (13) sceneta craciun (14) sceneta craciun (15) sceneta craciun (16) sceneta craciun (17) sceneta craciun (18) sceneta craciun (19) sceneta craciun (20) sceneta craciun (21) sceneta craciun (22) sceneta craciun (23) sceneta craciun (24) sceneta craciun (25) sceneta craciun (26) sceneta craciun (27) sceneta craciun (28) sceneta craciun (29) sceneta craciun (30) sceneta craciun (31) sceneta craciun (32) sceneta craciun (33) sceneta craciun (34) sceneta craciun (35) sceneta craciun (36) sceneta craciun (37) sceneta craciun (38) sceneta craciun (39) sceneta craciun (40) sceneta craciun (41) sceneta craciun (42) sceneta craciun (43) sceneta craciun (44) sceneta craciun (45) sceneta craciun (46) sceneta craciun (47) sceneta craciun (48) sceneta craciun (49) sceneta craciun (50) sceneta craciun (51) sceneta craciun (52) sceneta craciun (53) sceneta craciun (54) sceneta craciun (55) sceneta craciun (56) sceneta craciun (57) sceneta craciun (58) sceneta craciun (59) sceneta craciun (60) sceneta craciun (61) sceneta craciun (62) sceneta craciun (63) sceneta craciun (64) sceneta craciun (65) sceneta craciun (66) sceneta craciun (67) sceneta craciun (68) sceneta craciun (69) sceneta craciun (70) sceneta craciun (71) sceneta craciun (72) sceneta craciun (73)

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Corul din Faraoani la colindă la parohie

$
0
0

În fiecare an, de Crăciun sau de Paște, corul din Faraoani merge la colindat la parohie.

Și anul acesta, corul în frunte cu domnul dascăl Iulian Farțadi, au colindat păstorii comunității, S-a cântat o melodie învățată anul acesta, apoi membrii corului au fost felicitați de către părintele paroh pentru activitatea din cadrul bisericii.

S-a servit o prăjitura și un pahar de vin/suc.

cor la colindat (1) cor la colindat (2) cor la colindat (3) cor la colindat (4) cor la colindat (5) cor la colindat (6) cor la colindat (7) cor la colindat (8) cor la colindat (9) cor la colindat (10) cor la colindat (11)

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Sfânta Familie

$
0
0

În fiecare an, în ultima duminică se sărbătoresc familiile care au împlinit în anul respectiv 25 sau 50 de ani de căsătorie, dar și cei care s-au căsătorit în anul respectiv.

Anul acesta ultima duminica fiind Crăciunul, Sărbătoarea Sfintei Familii s-a sărbătorit vineri, 30 decembrie. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. paroh Anton Câtea și pr. vicar Cătălin Rotăraș, alături de aceștia fiind și câțiva seminariști.

Întrucât a început al doilea an dedicat FamilieiÎn fața altarului s-au aflat 8 perechi de sărbătoriți care au stat alături unul de celălalt, la fel ca în ziua în care și-au unit destinele în fața Domnului. Și în bănci, soții au stat unul lângă celălalt, astfel amintindu-și de ziua nunții lor.

La sfârșitul celebrării, familiile au fost invitate la oratoriu unde au servit o prăjitură și un pahar de vin.

sf familie (1) sf familie (2) sf familie (3) sf familie (4) sf familie (5) sf familie (6) sf familie (7) sf familie (8) sf familie (9) sf familie (10) sf familie (11) sf familie (12) sf familie (13) sf familie (14) sf familie (15)

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Cadouri pentru bătrâni și bolnavi

$
0
0

Vineri, 30 decembrie, un grup de tineri a pornit prin sat la colindat. Chiar dacă au trecut zilele Crăciunului, tinerii s-au încărcat cu daruri și au pornit către bătrânii și bolnavii care zac la pat sau nu pot pleca de acasă.

Cu lista în mână și cu micile “daruri”, fiecare grup de tineri au pornit în fiecare sector la cei ce se află în suferință. Cu lacrimi în ochi și emoționați până în adâncul inimii, bolnavii au ascultat și chiar au fredonat colinda cântată de tineri și au mulțumit pentru pachețelul primit.

Pentru bătrâni și bolnavi a fost o mare surpriză, plăcută de altfel, această scurtă vizită neanunțată, în condițiile în care unii dintre ei sunt vizitați foarte rar de cineva. Doar părintele mai merge pe la ei, în prima vinere din lună, atunci când îi spovedește și împărtășește.

Au fost împărțite aproximativ 60 de pachete care au fost oferite celor suferinzi din partea parohiei și a tinerilor.

colinda bolnavi (1) colinda bolnavi (2) colinda bolnavi (3) colinda bolnavi (4) colinda bolnavi (5) colinda bolnavi (6) colinda bolnavi (7) colinda bolnavi (8) colinda bolnavi (9) colinda bolnavi (10) colinda bolnavi (11) colinda bolnavi (12) colinda bolnavi (13) colinda bolnavi (14) colinda bolnavi (15) colinda bolnavi (16) colinda bolnavi (17) colinda bolnavi (18) colinda bolnavi (19)

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Bilanțul parohiei pe anul 2011

$
0
0

Pe 31 decembrie, la ora 15:00, a avut loc ultima liturghie din acest an. La sfârșitul celebrării pr. paroh a prezentat un scurt bilanț al parohiei din Faraoani din punct de vedere spiritual, dar și material.

În anul 2011, în biserica din Faraoani au fost botezați 10 copii, 6 fete și 4 băieți. Numărul este exact ca anul trecut. Am scris aici.

Pentru căsătorie, anul acesta s-au prezentat în fața altarului 8 perechi de miri. Numărul este în scădere față de anul trecut când au fost 14.

Dacă numărul căsătoriților este în scădere, numărul celor decedați este puțin mai mare față de anul trecut, în 2011 fiind 49 de morți(22 femei și 27 bărbați) față de 38 în 2010. Din cei 49 doar 46 au fost aduți în biserică, ceilalți 3 fiind conduși pe ultimul drum doar cu dascăl deoarece erau cazuri de sinucidere.

Ca evenimente spirituale mai deosebite au fost amintite mai multe sărbători și aniversări în care au fost implicați mai mulți oameni, în special copii și tineri, aceștia fiind implicați în general în organizarea evenimentelor. În fruntea listei se află cel mai important eveniment al anului, în Faraoani fiind prezentă icoana Maicii Domnului de la Cacica. Aceasta a fost prezentă timp de 3 zile în perioada 27-30 noiembrie.

Ca și evenimente mai deosebite au fost amintite Paștele, Crăciunul, Ziua Mamei, Primonda, Sărbătoarea Recoltei, hramul comunității și altele.

Tot în 2011 au avut loc și două depuneri sau reînnoiri de adeziuni a asociațiilor din sat, mai exact Familia Kolping(18 noiembrie) și Acțiunea Catolică(4 decembrie), unde un număr destul de mare de tineri și adulți s-au decis să iasă din anonimat și să se implice mai mult în viața Bisericii și a comunității.

Au avut loc și două aniversări mai deosebite. Părintele Augustin Pascaru care a împlinit 70 de ani de viață a fost sărbătorit la oratoriu unde i s-a oferit un tort mare. Al doilea sărbătorit a fost domnul Martin Ciceu care a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani(mai multe aici).

Pe plan material lucrurile nu au fost foarte strălucite. În biserică s-au vopsit băncile și confesionalele, au fost schimbate ușile și orga de la copii a fost înlocuită cu tot cu boxe. S-a turnat temelia gardului de la oratoriu și s-au efectuat mai multe lucrări la subsolul parohiei și în curtea acesteia.

La cimitir nu s-a mai făcut nimic deoarece nu au fost bani.

Cu toate acestea anul 2011 a fost unul bun, plin de evenimente frumoase și multe lucruri bune.

© 2011, Daniel. All rights reserved.

Revelion 2012

$
0
0

Noaptea dintre ani i-a prins pe foarte mulți oameni în biserică. Aici credincioșii s-au rugat pentru sănătate și pentru ca noul an să fie mai bun. În fața bisericii au fost pregătite artificii, șampanie și prăjituri pentru toți cei care au ales să treacă în noul an în acest loc. Banii pentru aceste lucruri s-au adunat de la toate firmele din sat care au contribuit cu câte 100 de lei.

Când au ieșit toți din biserică viceprimarul Adrian Farcaș-Gherghina a luat microfonul și a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au implicat în organizare și a urat tuturor un An Nou Fericit și La Mulți Ani. Nu a lipsit nici dansul și voia bună. După un pahar de șampanie sătenii s-au apucat de o horă care s-a întins până aproape de ora 01:30.

Dar nu numai în centru a fost dans și voie bună. În Cartierul Nou s-au adunat toți vecinii, au contribuit cu ce au avut și s-au încins la joc. În mijlocul străzii, cu chiuieli, dans, karaoke, nelipsitul vin fiert și câteva prajituri, toți s-au bucurat de venirea noului an. Pentru a face o mică concurență cu cei din centru aceștia au dat focurile de artificii cu 20 de minute mai târziu. Cei care nu erau foarte bucuroși de prezența în stradă a petrecăreților erau șoferii care erau nevoiți de multe ori să aștepte ca dansatorii să își termine jocul.

revelion 2012 (1) revelion 2012 (2) revelion 2012 (3) revelion 2012 (4) revelion 2012 (5) revelion 2012 (6) revelion 2012 (7) revelion 2012 (8) revelion 2012 (9) revelion 2012 (10) revelion 2012 (11) revelion 2012 (12) revelion 2012 (13) revelion 2012 (14) revelion 2012 (15) revelion 2012 (16) revelion 2012 (17) revelion 2012 (18) revelion 2012 (19) revelion 2012 (20) revelion 2012 (21) revelion 2012 (22) revelion 2012 (23) revelion 2012 (24) revelion 2012 (25) revelion 2012 (26) revelion 2012 (27) revelion 2012 (28) revelion 2012 (29) revelion 2012 (30) revelion 2012 (31) revelion 2012 (32) revelion 2012 (33) revelion 2012 (34) revelion 2012 (35) revelion 2012 (36) revelion 2012 (37) revelion 2012 (38)

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Urători și capre

$
0
0

A venit Anul Nou. Pe 1 ianuarie, după prima Sfântă Liturghie din acest an, un grup de urători au sosit în fața bisericii. Tineri și adulți, cu clopoțele în mâini, au urat și au sorcovit. În urătura lor au spus despre lucruri ce au legătură cu satul Faraoani.
Nu a lipsit nici Jocul Caprei. Capra din cartierul “Moghioruș” a fost prima care a dansat în fața mulțimii prezente la micul spectacol. Au urmat mascații cu caprele din cartierul “Dallas” care au adus zâmbetul pe fețele multor oameni.
A fost un moment artistic scurt, dar bine sintetizat, astfel amintindu-se de obiceiurile locului care, din păcate, se pierd încet-încet.

uratori (1) uratori (2) uratori (3) uratori (4) uratori (5) uratori (6) uratori (7) uratori (8) uratori (9) uratori (10) uratori (11) uratori (12) uratori (13) uratori (14) uratori (15) uratori (16) uratori (17) uratori (18) uratori (19) uratori (20) uratori (21) uratori (22) uratori (23) uratori (24) uratori (25) uratori (26) uratori (27) uratori (28) uratori (29) uratori (30) uratori (31) uratori (32)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Sfințirea caselor

$
0
0

Începe sfințirea caselor. Programul este următorul:

Luni – Sectoarele 1 și 2

Marți – Sectoarele 3 și 4

Miercuri- Sectoarele 5 și 6

Joi- Sectoarele 7 și 8

Sămbâtă- Sectoarele 9 și 10

Simbria a crescut față de anul trecut. Anul aceste este de 120 lei pentru familie întreagă sau 60 lei pentru persoană singură. Pentru lemne la biserică se va da 30 lei familia întreagă sau 15 lei persoană singură.

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Asociație nouă în Faraoani

$
0
0

Un grup de oameni, plini de avânt, încredere și curaj, s-au pus pe treabă și au luat decizia de a înființa o asociație.

Asociația se numește “UNITANDUM” și este o organizație non-guvernamentală, non-profit, independentă și cu beneficiu public. Scopul noii asociații este de a ridica nivelul cultural, spiritual, civic și etic, dar și nivelul calității vieții.

Câteva din obiectivele pe care Asociația “UNITANDUM” își propune ar fi organizarea de activități culturale și sportive, susținerea unor ateliere de creație artistică, cursuri de formare pe diferite teme, activități de protecție a mediului, renovarea și construirea de monumente ale eroilor, naturii și religioase, dar și punerea lor în valoare. Un obiectiv destul de important care se găsește pe această lista este amenajarea dealului de lângă localitate, mai exact dealul ce poartă numele “Mamelon”. Această amenajare constă în construirea unei “cruci a unității” pe vârful dealului și amenajarea traseelor ce duc către acel loc.

Nu vor lipsi nici activitățile economice, acestea fiind necesare pentru autofinanțarea organizației. Desigur, asociația, implicit membrii acesteia, va fi deschisă pentru colaborarea cu alte asociații/fundații sau persoane fizice/juridice în vederea organizării unor activități specifice sau, pur și simplu, pentru implicarea în diferite proiecte.

La momentul actual, asociația este abia la început, cu 8 membrii fondatori și va avea sediul în localitate.

Succes!

foto

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Se asfaltează drumurile agricole

$
0
0

Județul Bacău a obținut peste 20 de milioane de euro pe Măsura 125 și un milion de euro pe Măsura 112. Programele sunt finanțate din fonduri europene prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Pentru “instalare” s-au înscris 55 de fermieri, iar pentru asfaltarea drumurilor agricole au depus proiecte 19 comune și o firmă.

Măsura 125 este destinată “îmbunătățirii și dezvoltării infrastructurii legate de adaptarea agriculturii și silviculturii” și se încadreaza în Axa I. Obiectivul general al programului este modernizarea drumurilor agricole și forestiere, după restituirea proprietăților. Finanțarea acestor investiții va duce la creșterea competitivității sectorului agricol și forestier. “Pe site-ul APDRP au fost publicate rapoartele de evaluare pe Măsura 125, modernizarea drumurilor de exploatație, și Măsura 112, instalarea tinerilor fermieri, a declarat Codrina Pascaru, director OJPDRP Bacău. La nivelul județului Bacău au fost selectate spre finanțare 20 de proiecte din cele 21 depuse pentru drumuri, iar pe Măsura 112, din 55 de proiecte depuse sunt eligibile 49.” Pentru modernizarea căilor de acces vor primi bani o societate și 19 comune: Faraoani, Oituz, Traian, Gioseni, Bîrsănești, Plopana, Strugari, Tamași, B. Tazlău, Glăvănești, Corbasca, Colonești, Odobești, Sarata, Orbeni, Mărgineni, Stănișești, Dofteana și Ghimeș Făget. În total, vor intra în județ 20 de milioane de euro. Fondurile totale destinate Măsurii 125 sunt de 545.745.816 de euro, din care 7.169.427 de euro reprezintă alocarea financiară pentru realizarea obiectivelor Planului European de Redresare Economică. Pe Măsura 112 destinată “instalării tinerilor fermieri” au fost depuse 55 de proiecte: 5 au fost retrase, unul este neeligibil, iar 49 de proiecte în valoare de un milion de euro au fost declarate eligibile. Măsura urmărește îmbunăățirea și creșterea competitivității sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri și sprijinirea procesului de conformare la cerințele privind protecția mediului, igiena și bunăstarea animalelor, siguranța la locul de muncă, îmbunătățirea managementului, creșterea veniturilor exploatațiilor și a numărului de tineri agricultori care încep pentru prima oara o activitate agricolă. Fondurile totale alocate Măsurii 112 prin FEADR sunt de 337.221.484 euro, din care 20 la sută reprezintă contribuția Guvernului, iar 80 la sută, contribuția UE.

Sursa: Desteptarea

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Celestin Antal, poetul din televiziune: “Cred că poezia apare din bunătate”

$
0
0

Numele i l-am aflat puțin mai târziu, prima sa marcă de identificare i-a fost zâmbetul. Ori de câte ori ne întâlneam pe teren, la diferite subiecte, mă întâmpina cu un zâmbet, deși nu vorbisem încă niciodată, dar așa salută el oamenii, zâmbind. Vestea că scrie versuri, și că a publicat deja două volume, am primit-o mai apoi fără surpriză. Acel tip de generozitate spirituală de care dădea dovadă colegul Celestin Antal, operator de imagine la postul local de televiziune 1TV Bacău, era în mod firesc și rezultatul cercetării și înțelegerii lumii prin poezie. La sfârșitul anului 2011, Celestin Antal a publicat la Editura Proplumb, din Bacău, cel de-al treilea volum de versuri al său “Santinela propriei nădejdi”, o colecție de poezii de factură socială, filosofică și de dragoste, extrase din numeroasele sale manuscrise lăsate “la dospit” în sertar. Chiar dacă scrie de 12 ani, de acum, poetul din televiziune vorbește cu modestie despre pasiunea sa pentru literatură. Crede că n-a atins încă maturitatea dorită în scris și e răbdător. Chiar dacă pentru “civili” jurnalismul de televiziune poate părea un mediu dur, în care sensibilitățile mai mult încurcă decât ajută, Celestin spune că acest contact cu lumea reală l-a ajutat. Oamenii pe care i-a întâlnit pe teren, cu povești de viață unele frumoase, altele dramatice, l-au inspirat, spune el, și l-au ajutat în poezie. “Mă inspiră oamenii în general și chiar mă bucură că am ajuns în televiziune pentru că am cunoscut foarte multe cazuri, pe care înainte le vedeam doar la televizor. Acum mă confrunt cu ele direct și toate cazurile astea îmi transmit stări. Sînt evenimente frumoase la care particip, sînt evenimente mai puțin pozitive și acumulând o anumită experiență și privind omul în ochi atunci îmi formez gânduri, acolo se nasc primele idei și apoi le transform în cuvinte. La început, poezia a fost o terapie prin care mă regăseam și voiam să simt ca sînt un om, îmi cream o lume a mea. Acum, îmi doresc să transmit ceva oamenilor, celor care doresc să citească. Vreau să transmit ceva adevărat, de la suflet pentru suflet. Eu m-aș bucura ca mai mulți tineri sau oameni care iubesc poezia să intre în lumea asta. E o lume frumoasă, nu mușcă”, glumește Celestin Antal. Aceasta este natura sa, o îmbinare de umor, sensibilitate și realism, și asa îi sînt și poeziile. Multe le-a scris pe drumul dintre Bacău și Faraoani, comuna băcăuană în care locuiește, sau în pauzele dintre filmări. “Făcând naveta Faraoani – Bacău în autobuz întotdeauna asta fac, privesc oamenii și îmi sare un cuvânt în minte, găsesc miezul poeziei, ideea. Sînt câteva cuvinte pe care le notez pe telefon sau pe hârtiuțele pe care le am mereu la mine. La acestea se mai atașează apoi, când ajung acasă, anumite gânduri, și propoziții. Întotdeauna am gândit că sînt niște cioburi de gânduri adunate, sparte din ceramica minții și a sufletului. Și nu puteam să trec peste ele. Nu știu ce există în sufletul meu, toata lumea se întreabă. Eu am o parte mai sensibilă după cum am observat și mă gândesc că asta m-a convins că trebuie sa aștern. Am trecut prin mai multe obstacole și cred că asta m-a determinat să fiu mai bun. Cred că poezia apare din bunătate”, mai spuse jurnalistul poet. A debutat cu poezii religioase în “Ecouri de vale”, revista Bisericii Catolice din comuna Faraoani. Debutul în volum a avut loc în 2007, cu “Rouă rubinie” apărut tot la Editura Proplumb. A urmat, în 2009, “Păstor peste urme”, la aceeași editură. Celestin Antal scrie pe hârtie, are toate poeziile în manuscris. Nu folosește calculatorul pentru a-și ordona gândurile. Și nu își imaginează lumea fără carte. “Există această discuție că în viitor ar putea fi doar cărți electronice dar eu nu cred că se va întâmpla asta. Eu prefer cartea, e vie. Când îi răsfoiești paginile simți lumea, răsfoiești de fapt niște zile ale unor timpuri petrecute în imaginația scriitorului și la un moment și noi pășim pe acele meleaguri bucurându-ne de ceea ce simțim”, spune Celestin Antal. Colegii îi mai spun uneori “Poetul” dar el se definește modest: “un om care vorbește mai mult prin imagini și cuvinte”. Și așa își vede viața și de acum înainte. “Eu zic ca sînt făcut pentru asta, să creez și prin cuvinte și prin imagini. Eu spun că m-am regăsit. Poezia îți deschide orizontul. Te plasează deasupra locului în care neputința face victime. Prin credință și prin poezie te ridici. În perioada asta este destul de greu să trăiești. Noi trebuie să ne păzim nădejdea, să nu se apropie gândurile rele. Continuare…

Sursa: Ziaruldebacău

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Ajutoare de încălzire, aproape ca anul trecut

$
0
0

Nimeni nu scapă de ochiul vigilent al inspectorilor sociali.
În această iarnă, ajutoarele de încălzire au scăzut cu aproximativ 5 la sută. Criteriile de acordare sunt mult mai dure, însă. În unele comune, foarte multe familii primesc ajutor. Inspectorii sociali vor verifica la sânge corectitudinea acordării ajutorului. Vor miza și pe informațiile obținute de la vecinii beneficiarilor.

În urma aplicării noilor criterii, mult mai dure, de acordare a ajutoarelor de încălzire, numărul beneficiarilor s-a redus, dar nu considerabil, așa cum era de așteptat. Față de iarna 2010-2011, este o diminuare de circa 5 la sută. Mai exact, numărul familiilor beneficiare a scăzut de la 62.313 la 59.000. Dintre acestea 10.413 își asigură încălzirea locuinței cu gaze naturale iar 5.510 au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare. Restul de 43.600 familii beneficiază de ajutoare de încălzire pe bază de lemne, cărbune sau combustibil lichid. Radiografia pe localități a ajutoarelor de încălzire cu lemne, cărbune sau combustibil lichid (plătite în decembrie pe luna noiembrie), comunicată de primării Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bacău, arată o situație neașteptată. Unele comune care sunt recunoscute ca destul de înstărite se înscriu cu un număr surprinzător de mare de familii cărora le-a fost aprobată cererea pentru ajutor de încălzire. Comuna Faraoani are 785 de familii beneficiare.

Amendă pentru omiterea unor venituri și bunuri

Conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială nu pune sub semnul întrebării numărul dosarelor aprobate de către primării, dar este convinsă că, dacă există cazuri care nu sunt îndreptățite la ajutor de încălzire, le va descoperi. “Vom vedea în momentul în care vom primi de la primării anchetele sociale, ne-a spus Teodor Agachi, consilier superior la AJPIS Bacău. Pe baza codului numeric personal vom stabili care sunt exact veniturile beneficiarilor. Vom cere date și de la alte instituții pentru a determina veniturile familiilor beneficiare. Dacă există suspiciuni asupra acestora, va merge la familia respectiva și un inspector social al instituției noastre. Noi putem cere informații și de la vecinii beneficiarilor. Mizăm și pe aceasta pentru a verifica daca s-a stabilit corect ajutorul.” Potrivit OUG 70/2011, la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate resursele financiare, cu excepția ajutorului social, a burselor de studiu și sociale și a sprijinului primit în cadrul programului “Bani de liceu”. Dacă familia deține cel puțin unul din bunurile de pe lista celor care conduc la excluderea de la acordarea ajutorului, ea nu îl va primi. În cazul în care vor constata că nu s-au respectat aceste prevederi, inspectorii sociali ai AJPIS au dreptul să sancționeze primarul cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.

Sursa: Deșteptarea

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Santinela propriei nădejdii – Cartea online


Totul despre clasa pregătitoare

$
0
0

Introducerea clasei pregătitoare, în învățământul primar, din anul scolar 2012 – 2013 ridică multe întrebări în rândul cadrelor didactice dar mai ales în rândul părinților. Reprezentanții Ministerului Educației la nivel județean încearcă să pună o ordine măcar aparentă în degringolada din sistem generată de această schimbare și vine cu explicații lămuritoare.

“Avem un mesaj către părinții din județ și anume că în septembrie 2012 la nivelul Bacăului nu vom avea nicio problemă în implementarea clasei pregătitoare”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Florin Lazăr, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bacău.

Acesta a anunțat că începând cu săptămâna 23 – 29 ianuarie 2012 va funcționa gratuit, la nivelul județului Bacău, numărul de telefon verde 0800816234, la care vor putea suna toți cei care își doresc să afle informații privitoare la clasa pregătitoare. Cei care vor răspunde la telefon vor fi inspectori școlari băcăuani avizați să răspundă la astfel de întrebări.

De asemenea, ISJ Bacău va organiza marți o ședință cu directorii din municipiul Bacău, afectați de implementarea clasei pregătitoare, ședința urmată, mâine, de o întâlnire cu directorii din județ. Tot din această săptămână se vor distribui în școli broșuri cu răspunsuri la întrebările primite din partea părinților care au copii de vârstă școlară sau preșcolară.

“Scopul clasei pregătitoare este ca fiecare copil să se învețe cu mediul școlar, îl pregătește emoțional. Clasa pregătitoare depășește ca importanță examenul de bacalaureat, prin consecințe, pentru că introduce pe un făgaș corect o întreagă generație. Populația școlară de clasa I e formată în prezent de 30 la sută, copii de șase ani, peste 50 la sută, de copii de șapte ani și sunt chiar și copii de opt și nouă ani. De asemenea, din datele noastre, există în județul Bacău 452 de copii de șase ani care nu se regăsesc nici la grădiniță, nici la clasa I. Clasa pregătitoare e obligatorie”, a mai spus Lazar. Continuare…

Sursa: Ziaruldebacău

© 2012, Daniel. All rights reserved.

AVERTIZARE – COD PORTOCALIU emisă la 25 IANUARIE, ORA 09

$
0
0

Fenomene vizate: ninsori abundente, viscol

În intervalul menționat, vremea se va înrăutăți în sudul și estul țării și în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În aceste regiuni va ninge abundent, iar stratul de zăpadă depus va fi consistent. Vântul va avea intensificări susținute, cu viteze ce vor depăși la rafală 60…70 km/h, în special în județele din sud-estul țării unde va fi viscol.
În Dobrogea și în sudul și estul Munteniei, în prima parte a intervalului, precipitațiile vor fi mixte și se va produce polei.

Notă: După intervalul menționat vremea va deveni geroasa îndeosebi noaptea și dimineața, mai ales în estul, sudul și centrul țării.

Comentariul meteorologului

Începând din noaptea de marți spre miercuri ora 2 și până joi ora 18 România se va afla în zona de contact dintre o masă de aer rece, continental polară, și o masă de aer umed și cald, transportată dinspre Marea Mediterană și Marea Neagră de către un ciclon generat în bazinul mediteranean. Ca urmare în sudul, estul țării, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali va ninge abundent, iar stratul de zăpadă depus va fi consistent. În Dobrogea, în sudul și estul Munteniei, în prima parte a intervalului vor mai fi și precipitații lichide ce vor favoriza producerea de polei. Gradientul termic și baric intens va determina intensificări susținute ale vântului (de peste 60…70 km/h la rafală), mai ales în județele din sud-estul țării unde va fi viscol. În aceste condiții  Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben.
După intervalul menționat, odată cu ocluderea și îndepărtarea depresiunii mediteraneene,  câmpul anticiclonic se va intensifica, iar în zona României se va instala o masă de aer deosebit de rece, dinspre Câmpia Rusă, care va determina o vreme geroasă, îndeosebi dimineața și noaptea, mai ales în est, sud și centru.

Meteorolog Meda Daniela Andre

Sursa: Meteoromania

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Bacău (ACC): Turneu de ping-pong şi programul “Micii artişti”

$
0
0

Acţiunea Catolică a Copiilor, zona Bacău, în colaborare cu Salezienii “Don Bosco” organizează sâmbătă, 28 ianuarie 2012, la oratoriul “Don Bosco” din Bacău, un turneu de ping-pong pentru toţi copiii claselor V-VIII şi un program de activităţi intitulat “Micii artişti” pentru copiii claselor I-IV.

Obiectivul principal al zilei este consolidarea legăturii dintre copiii şi animatorii AC în continuarea temei anului asociativ 2011-2012.

Programul zilei va începe la ora 9.00, odată cu tragerea la sorţi a meciurilor care vor avea loc pe parcursul zilei. Turneul se va sfârşi în jurul orei 16.00, când va avea loc şi premierea participanţilor.

Persoanele de contact: Viorel Butacu (tel. 0746/886594) şi Florin Breahnă (tel. 0764/379242).

Sursa: Ercis

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Iarnă în toată regula

$
0
0

A NINS! În sfârșit, ar spune unii sau De ce ninge? ar spune alții supărați. Indiferent cum ar fi ideea principală e că iarna și-a intrat în drepturi. După două zile de cod galben de ninsori vine gerul. Crivățul își face deja simțită prezența. Cel mai bine pot spune acest lucru navetiștii, elevi sau muncitori, care suflă în degete până la autobuz și ajung roșii în obraji.

Chiar dacă la început au fost câteva mici probleme cu drumurile din cauza înghețului, utilajele de deszăpezire și-au făcut repede apariția și au curățat drumurile în mare parte. Însă nu numai utilajele și-au făcut apariția ci și foarte mulți copii, tineri și chiar adulți care au luat cu asalt pârtiile din sat. Nici nu s-a așezat bine zăpada și copiii au început să facă alunecuș pentru a zbura cu sania pe derdeluș. Sperăm să nu existe incidente negative și toată lumea să se bucure de această zapadă.

ninge (3) ninge (2) ninge (1)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

ATENȚIONARE – COD GALBEN emisă la 28 ianuarie 2012 – ora 10:30

$
0
0

Fenomene vizate: temperaturi extreme

În intervalul 28 ianuarie – 3 februarie în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania și Maramureș vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopților și al dimineților, astfel încât temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse între -25 și -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

În funcţie de evoluţia și intensitatea fenomenelor prognozate, Administraţia Naţionalã de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin atenţionări sau avertizări meteorologice ulterioare.

Comentariul meteorologului

Odată cu slăbirea în intensitate și îndepărtarea depresiunii de origine mediteraneană de țara noastră, ninsorile și vântul au slăbit treptat în intensitate și s-au restrâns ca arie, astfel că atenționarea cod galben se menține doar pentru județele Tulcea și Constanța. În aceste regiuni până mâine, sămbâtă, ora 10 vântul va mai prezenta intensificări cu viteze la ralafală de 50-60 km/h, viscolind și troienind zăpada.
Pentru următoarele zile de interes va fi procesul de răcire a vremii, care va duce la ger în cea mai mare parte a țării, mai ales noaptea și dimineața. Această situație se va produce din cauza instalării în zona României a unei mase de aer deosebit de rece, arctică, dinspre Câmpia Rusă.

Meteorolog, Meda Daniela Andrei

Sursa: Meteoromania

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Viewing all 415 articles
Browse latest View live