Quantcast
Channel: Faraoani.ro – Stirile din localitatea ta!
Viewing all 415 articles
Browse latest View live

Lansarea candidatului UNPR

$
0
0

Sămbâtă, 2 iunie, la Faraoani, apoi duminică, 4 iunie, la Valea Mare, a avut loc lansarea candidatului la primăria și consiliul local Faraoani din partea UNPR, Adrian Solomon. A avut loc discursul electoral, un mic spectacol a ansamblului Ecoul din Vale, o horă cu Marcel Udilă și Marcel Badurlă din Bacău și o discotecă pentru tineri și nu numai în sala de sport. În public, între susținători se afla și soția acestuia.

Deoarece nu am fost prezent la Faraoani o să scriu despre ce a fost la Valea Mare, bănuiesc că a fost cam același discurs.

Pentru început, Adrian Solomon a explicat exact care este treaba cu ungurii veniți în sat și cu limba maghiară în școli. “Ungurii au venit singuri, nu i-am adus eu. Cât voi fi eu primar nu se va învăța limba maghiară în școală. Vom învăța limba maghiară dacă dorim.” a spus Solomon. Primarul a mulțumit oamenilor că l-au votat în ultimii 16 ani și a explicat de ce a trădat un partid și a trecut la UNPR, și anume pentru că toate fondurile europene se politizau și erau respinse.  “Am spus că este bine să trec eu într-o bărcuță mică a puterii ca să prindem fonduri pentru comuna noastră. Și am reușit.” a declarat Adrian Solomon.

Primarul a mai spus că nu dorește o promovare, cum s-ar fi auzit că ar vrea să meargă la Parlament, ci vrea să rămână primar în sat la el, bineînțeles dacă cetățenii vor dori acest lucru. Acesta a continuat cu câteva vorbe împotriva candidaților care l-au acuzat că este hoț, argumentând acest lucru ca fiind unul nefondat și că de fapt “hoțul strigă hoțul“.

Solomon a vorbit despre acuzațiile care i se aduc, și anume despre pământul de la Siret care se zice că acesta l-ar fi vândut. A spus că pământurile sunt moșia celor din Gioseni și că este o întâmplare că sunt pe partea comunei Faraoani. Se pare că boierul Giurgea, prin moștenitorul lui, Leca a solicitat terenul și acesta a fost retrocedat conform legii.

O a doua acuzație care i se aduce este faptul că primarul nu intervine ca să scadă abonamentele la transportul public. Titularul în contractul cu transportul public este Consiliu Județean. Primarul a primit listele cu semnături ale navetiștilor și acesta le-a depus la Consiliu Județean, operatorul de transport și Protecția Consumatorului. De vină în acest caz este legea care este prost făcută. Atunci când se fac licitațiile pentru transport, fiecare firmă își ia un anumit traseu pe care face contract pe trei ani de zile și în acest timp nimeni nu poate interveni. “O soluție ar fi să nu mai cumpărăm abonamente și bilete. Dacă credeți că este o soluție vă rog să o aplicați. Noi ca primărie nu putem interveni.” a spus Solomon.

Primarul a acuzat indirect o parte dintre contracandidați care ar fi patroni și că aceștia știu numa să adune și nu să și dea. “Ați auzit de acești doi contracandidați ai mei să dea vreun ban la școală sau o ciocolată la vreun copil de Crăciun, să vină cu vreo parte la premiere la sfârșit de an? Eu vă garantez că nu au fost.

A fost prezentată lista de candidați la funcția de consilier împreună cu câteva obiective pe care grupul de consilieri împreună cu primarul garantează că se vor efectua în următorul mandat: asfaltarea a opt străzi locale, trei în Faraoani, cinci în Valea Mare, extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare pe străzile unde acestea nu există, construirea căminului cultural, amenajarea intersecției drumului de la Valea Mare cu E85 și punerea în funcțiune a sistemului de alimentare cu gaz metan . “Eu nu vă promit, eu vă garantez că vom face aceste cinci lucruri. Dacă nu le vom face pe acestea în următorii patru ani, nu mai candidăm în 2016.” spune Adrian Solomon. Acesta a mai precizat faptul că a ajuns la o înțelegere cu episcopul de la Iași pentru a cumpăra în numele comunei clădirea Casa Noastră de lângă primărie. Acolo se va amenaja un cămin cultural cu o sală de spectacole și de cinema, o discotecă pentru tineri la subsol, un club pentru pensionari și biblioteca comunală.

Pe lângă aceste cinci obiective ar mai fi problema cu câinii vagabonzi, tensiunea slabă la capetele de rețea, înființarea unei mici piețe agroalimentare și altele.

Candidatul a vorbit despre una din propunerile candidaților, aceea de a înființa o echipă de fotbal care să fie înscrisă în Divizia de Onoare a Bacăului. Acest lucru ar fi foarte scump, costurile pentru o astfel de echipă s-ar ridica la 3000 de euro pe lună și nici nu ar fi jucători din localitate.

Spre final s-a explicat modul de votare, Solomon explicând procedeul și locul partidului său de pe buletinele de vot. Acesta specificat faptul că îl susține pe Dragoș Benea la președinția Consiliului Județean. “La președinția Consiliului Județean să-l votați pe Dragoș Benea, pentru că este prietenul nostru.” îndeamnă Solomon.

Seara a continuat cu Ansamblul “Ecoul din Vale” care a prezentat câteva dansuri mai noi și mai vechi, apoi Marcel Udilă la saxofon și Marcel Badurlă la vioară au cântat pentru cei prezenți care au și pornit o horă. Seara s-a încheiat cu o discotecă pentru tineri în sala de sport.

lansare unpr (1) lansare unpr (2) lansare unpr (3) lansare unpr (4) lansare unpr (5) lansare unpr (6) lansare unpr (7) lansare unpr (8) lansare unpr (9) lansare unpr (10) lansare unpr (11) lansare unpr (12) lansare unpr (13) lansare unpr (14) lansare unpr (15) lansare unpr (16) lansare unpr (17)

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Joia verde

$
0
0

Joi, 7 iunie, la Sfânta Liturghie s-a sărbătorit Trupul și Sângele Domnului. După liturghia de seară a avut loc procesiunea la cele 3 altare amenajate special în afara bisericii.

Au pornit întâi ministranții care duceau crucea procesională, apoi copiii care au făcut anul acesta Prima Sfântă Împărtășanie aruncau petale de flori în fața Sfântului Sacrament care era adus de pr. paroh. Au urmat credincioșii care se rugau și cântau cu evlavie atât la stațiunile făcute la colibe, cât și pe drum, între acestea.
După primirea binecuvântării toți oamenii au plecat spre case, nu înainte de a lua câteva crenguțe de la altarele amenajate special pentru această sărbătoare.
Un obicei care se mai practică cu aceste crenguțe este acela de a le da foc atunci când vremea este urâtă și amenință să dea grindină. Se zice că fumul care se înalță de la aceste crenguțe sfințite împrăștie norii negrii și va fi doar o ploaie bună și curată.

Denumirea de Joia Verde pe care o mai are această sărbătoare este de origine populară şi provine de la florile şi verdeaţa abundentă care împodobesc altarele construite anume cu această ocazie pe traseul procesiunii, în special în localităţile rurale. Astfel procesiunea devine pe lângă manifestare publică de credinţă şi un moment de cinstire a prezenţei reale a lui Cristos în sfânta Împărtăşanie.

foto: Vinty

procesiune (1) procesiune (2) procesiune (3) procesiune (4) procesiune (5) procesiune (6) procesiune (7) procesiune (8) procesiune (9) procesiune (10) procesiune (11) procesiune (12) procesiune (13) procesiune (14) procesiune (15) procesiune (16) procesiune (17) procesiune (18) procesiune (19) procesiune (20) procesiune (21) procesiune (22) procesiune (23) procesiune (24) procesiune (25) procesiune (26) procesiune (27) procesiune (28) procesiune (29) procesiune (30) procesiune (31) procesiune (32) procesiune (33) procesiune (34) procesiune (35) procesiune (36) procesiune (37) procesiune (38) procesiune (39) procesiune (40) procesiune (41) procesiune (42) procesiune (43) procesiune (44) procesiune (45) procesiune (46)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Nu plecaţi în vizite în afara localităţii dacă vreţi să votaţi. Care sunt regulile acestor alegeri?

$
0
0

Nu plecaţi în vizită sau în excursie dacă vreţi să votaţi! Vă puteţi alege primarul, şeful de Consiliu Judeţean şi consilierii doar la secţia de votare la care sunteţi arondaţi. Adică acolo unde aveţi domiciliul sau reşedinţa.  Aflaţi tot ce trebuie să ştiţi despre modul în care puteţi vota, din materialul următor.

La alegerile locale din 10 iunie uitaţi de cartea de alegător. Puteţi vota doar cu buletinul de identitate, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu sau carnetul militar pentru elevii din şcolile militare.

Nu uitaţi când veniţi la secţia de votare să aveţi cu dvs un act de identitate valabil, iar dacă aveţi un alt domiciliu trebuie să-l fi schimbat cu cel puţin trei luni înainte aşa încât să puteţi vota.

Sursa: Antena3

Se votează doar la secţia de votare unde suntem arondaţi conform  domiciliuliului, nu avem secţii de votare speciale ca la alegerile prezidenţiale, doar dacă suntem în caz de invaliditate şi nu putem să ne deplasăm la secţia de votare putem face o cerere se poate aproba deplasarea unei urne mobile la domiciliul persoanei respective

Dacă vreţi să plecaţi din oraş, votaţi înainte, pentru că nu vor exista secţii de votare speciale în gări sau aeroporturi, puteţi vota doar în oraşul în care aveţi domiciliul sau după caz, reşedinţa.

Veţi primi cel mult 4 buletine de vot. Unul pentru primar, al doilea pentru şefia Consiliului Judeţean, al treilea pentru consilierii locali, iar al patrulea pentru consilierii judeţeni.

În cazul municipiului Bucureşti vă veţi alege primarul General, primarul de sector,consilierii locali şi consilierii generali, deci tot patru buletine de vot.

Puneţi ştampila doar pe candidatul dorit şi încercaţi să nu depăşiţi patrulaterul în care este scris numele candidatului. Dacă ştampilaţi mai mulţi candidaţi votul vostru va fi considerat nul. În cabina de vot pot intra însoţiţi doar nevăzătorii.

Pot vota doar cetăţenii care au împlinit 18 ani, sau împlinesc vârsta chiar în ziua votării. Votarea începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Nu uitaţi, votul multiplu se pedepseşte cu închisoarea.

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Rezultate vot 2012

$
0
0

Clasament candidați primărie:

Adrian Solomon – UNPR – 888 voturi
Petrică Cochiorca – PNL – 791 voturi
Adrian Farcaș-Gherghina – PSD – 283 voturi
Eugen Patrașcu – PC – 96 voturi
Petrică Cochiorca – PP-DD – 27 voturi

Rezultate voturi la secția nr. 1 din Faraoani

Alegeri primar

1. Patrascu Eugen – PC – 37 voturi
2. Cochiorca Petre – PNL – 325 voturi
3. Farcas Gherghina Adrian – PSD – 124 voturi
4. Solomon Adrian – UNPR – 116 voturi
5. Cochiorca Petre – PPDD – 5 voturi

Alegeri Consiliul Local

1. PC – 35 voturi
2. PNL – 299 voturi
3. PSD – 119 voturi
4. UNPR – 99 voturi
5. UDMR – 6 voturi
6. PDL – 20 voturi
7. PPDD – 11 voturi

Rezultate voturi la secția nr. 2 din Faraoani

Alegeri primar

1. Patrascu Eugen – PC – 22 voturi
2. Cochiorca Petre – PNL – 285 voturi
3. Farcas Gherghina Adrian – PSD – 107 voturi
4. Solomon Adrian – UNPR – 108 voturi
5. Cochiorca Petre – PPDD – 7 voturi

Alegeri Consiliul Local

1. PC – 30 voturi
2. PNL – 269 voturi
3. PSD – 112 voturi
4. UNPR – 90 voturi
5. UDMR – 3 voturi
6. PDL – 17 voturi
7. PPDD – 11 voturi

Alegeri Consiliu Județean:

1. USL – 290 voturi
2. UNPR – 59 voturi
3. UDMR – 6 voturi
4. PDL – 88 voturi
5. UNCRROMI – 1 vot
6. PPDD – 9 voturi
7. PER – 1 vot
8. Partidul Totul Pentru Țară – 5 voturi
9. PAS – 0 voturi
9. PRODEMO – 3 voturi
9. PARTVERDE – 2 voturi
10. PP – 3 voturi
11. PRM – 8 voturi

Alegeri președinte Consiliu Județean

1. Dragoș Benea – USL – 315 voturi
2.Ovidiu Budeanu – UNPR – 50 voturi
3. Adrian Solomon – UDMR – 19 voturi
4. Constantin Scripăț – PDL – 63 voturi
5. Răzvan Șendrea – PPDD – 19 voturi
6.Gabriel Căsăneanu – PER – 5 voturi
7. Constantin Alexa – PAS – 3 voturi
8. Constantin Negru – Pro Demo – 4 voturi
9. Laurenţiu Chiciu – Partidul Verzilor – 3 voturi
10. Ster Constantin – PP-LC – 1 vot
11. Petru Cojan – PRM – 0 voturi

Rezultate voturi la secția nr. 3 din Valea Mare:

Alegeri primar

1. Patrascu Eugen – PC – 22 voturi
2. Cochiorca Petre – PNL – 102 voturi
3. Farcas Gherghina Adrian – PSD – 25 voturi
4. Solomon Adrian – UNPR – 339 voturi
5. Cochiorca Petre – PPDD – 7 voturi

Alegeri Consiliul Local

1. PC – 31 voturi
2. PNL – 91 voturi
3. PSD – 46 voturi
4. UNPR – 283 voturi
5. UDMR – 4 voturi
6. PDL – 10 voturi
7. PPDD – 13 voturi

Alegeri Consiliu Județean:

1. USL – 160 voturi
2. UNPR – 166 voturi
3. UDMR – 12 voturi
4. PDL – 59 voturi
5. UNCRROMI – 3 voturi
6. PPDD – 22 voturi
7. PER – 9 voturi
8. PRODEMO – 2 voturi
9. PARTVERDE – 1 vot
10. PP – 6 voturi
11. PRM – 7 voturi

Alegeri președinte Consiliu Județean
1. Dragoș Benea – USL – 207 voturi
2.Ovidiu Budeanu – UNPR – 106 voturi
3. Adrian Solomon – UDMR – 40 voturi
4. Constantin Scripăț – PDL – 43 voturi
5. Răzvan Șendrea – PPDD – 24 voturi
6.Gabriel Căsăneanu – PER – 6 voturi
7. Constantin Alexa – PAS – 1 vot
8. Constantin Negru – Pro Demo – 4 voturi
9. Laurenţiu Chiciu – Partidul Verzilor – 4 voturi
10. Ster Constantin – PP – 9 voturi
11. Petru Cojan – PRM – 9 voturi

Rezultate voturi la secția nr. 4 din Valea Mare:

Alegeri primar

1. Patrascu Eugen – PC – 15 voturi
2. Cochiorca Petre – PNL – 79 voturi
3. Farcas Gherghina Adrian – PSD – 27 voturi
4. Solomon Adrian – UNPR – 325 voturi
5. Cochiorca Petre – PPDD – 8 voturi

Alegeri Consiliul Local

1. PC – 14 voturi
2. PNL – 69 voturi
3. PSD – 37 voturi
4. UNPR – 287 voturi
5. UDMR – 9 voturi
6. PDL – 10 voturi
7. PPDD – 18 voturi

Alegeri Consiliu Județean:

1. USL – 170 voturi
2. UNPR – 167 voturi
3. UDMR – 12 voturi
4. PDL – 22 voturi
5. PPDD – 23 voturi
6. UNCRROMI – 4 voturi
7. PP – 1 vot
8. Partidul Verzilor – 1 vot

Alegeri președinte Consiliu Județean

1. Dragoș Benea – USL – 176 voturi
2.Ovidiu Budeanu – UNPR – 136 voturi
3. Adrian Solomon – UDMR – 39 voturi
4. Constantin Scripăț – PDL – 24 voturi
5. Răzvan Șendrea – PPDD – 26 voturi
6. Petru Cojan – PRM – 6 voturi
7. Gabriel Căsăneanu – PER – 3 voturi

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Învață limba engleză gratuit – proiect european

$
0
0

Organizația Euro Training and Education Center SRL, București organizează în comuna Faraoani cursuri gratuite de limbă engleză. Proiectul face parte din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Axa prioritară 5.

Pot participa:

- persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă și nu primesc ajutor de șomaj
- persoane inactive(casnic, elev, student)
- persoană ocupată în agricultura de subzistență
- manager din mediul rural
- angajați din mediul rural

Proiectul se va desfășura în luna august și va consta în 15 zile de studiu, 6h/zi. În cele 6 ore sunt cuprinse orele de studiu, două pauze de cafea și prânzul.
Vor fi profesori specializați din București. La sfârșitul cursului cursanții vor da un mic test. Participanții la curs vor primi la final certificatul CNFPA recunoscut național.
Cursurile vor avea loc în localitatea Nicolae Bălcescu. Se asigură transport.
După ce se va face o listă cu cei care doresc să participe va fi o mică întâlnire pentru a stabili cum se va desfășura cursul, de luni până vineri sau în weekend-uri.

Cei care doresc să participe trebuie doar să vrea și să aibă timp. Nu costă nimic și nu trebuie adus de acasă absolut nimic. Doar timp și seriozitate.

Pentru înscrieri sau mai multe detalii sunați la tel. 0754531827 sau mail d.benchea@yahoo.com , Benchea Daniel.

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Cum te asiguri că evenimentul organizat de tine va fi bine reflectat în mass-media?

$
0
0

Se întâmplă o mulțime de lucruri în Bacău. Chiar foarte multe iar în fiecare week-end, cel puțin, există câte 3-4 evenimente care merită a fi urmărite. Doar că marea majoritate a acestor evenimente se petrec într-un deplin anonimat. Cei care le organizează consideră că nu au nevoie să le promoveze, că e de la sine înțeles că lumea va afla de existența acestora. Așa că, în afară de o invitație pe FB, nu prea fac mai mult.

Ce e mai supărător e că, de exemplu, unii organizatori de astfel de evenimente, te mai iau și la întrebări dacă nu te-ai dus. Că ar fi trebuit să știi, doar le știi pe toate…

E păcat, însă, pentru că, după cum spuneam, sunt evenimente interesante.

Ce ar trebui să facă organizatorii?

- Să țină legătura atât cu ziariștii cât și cu bloggerii; să anunțe evenimentul cu cel puțin o săptămâna înainte. Asta pentru ca bloggerul sau ziaristul să-și poată face programul. Degeaba ai un eveniment supertare dacă-l anunți cu o zi înainte iar toată lumea care ar putea veni să scrie despre el este ocupată cu altele.

- Să se intereseze ce ziarist va scrie despre evenimentul respectiv și să-i reamintească, apoi, cu o zi înainte de eveniment. Să se asigure că bloggerul/ ziaristul poate ajunge în timp util la eveniment. Uneori se întâmplă să fie o aglomerație de evenimente sau acestea să se întâmple la distanță mare de oraș.

- Legătura cu ziaristul/bloggerul se va ține pe mail/telefon. Pe mail la început, când este anunțat evenimentul iar, ulterior, pe telefon. În preziua evenimentului se pot întâmpla multe și ziaristul să nu aibă timp să-și verifice e-mailul; de aceea un telefon este mult mai indicat.

- În general lumea vrea să aibă un punct de vedere original asupra evenimentului; dacă tu îi chemi și le spui că nu au voie să facă poze, riști să nu-ți mai calce a doua oară în zonă.

- Tratează-i pe toți la fel, nu fă favoruri, nu-i invita pe unii cu o săptămâna înainte iar pe alții cu 24 de ore. Există gelozii, există concurență și cei pe care îi anunți târziu s-ar putea să nu-ți onoreze invitația pentru că au aflat ce se va întampla de la concurență, nu de la tine.

- Nu te apuca să arunci cu cadouri în stânga și în dreapta. Se va afla și cei cărora nu le-ai dat nimic te vor evita pe viitor.

- O promisiune e o promisiune. Dacă ai încheiat un parteneriat cu cineva, se presupune că o să-ți respecți cuvântul și vei pune numele publicației/blogului pe afiș. Nu da vina pe eventuale probleme tehnice; ești responsabil pentru faptul că un subordonat a omis sau n-a vrut să pună sigla respectivă.

- Nu te îngrămădi să faci parteneriate media cu toată lumea. Cu cât mai multe sigle pe afiș, cu atât mai puțin importantă devine prezența acolo. În plus, e bine să vezi cine acoperă cel mai bine subiectul, cine stă până la finalul manifestării, cine îți aduce cea mai bună reflectare. Nu are rost să pierzi timpul cu cineva care vine, stă două minute și face câteva poze pentru ca apoi sî plece.

- Dacă evenimentul e de anvergură, asigură-le loc celor invitați cât mai aproape de scenă; eventual într-un spațiu rezervat lor și din care pot fotografia fără probleme.

- Dacă evenimentul se desfășoară pe parcursul unei zile întregi, e o idee bună să le asiguri măcar o gustare celor pe care i-ai invitat. Până la urmă ei sunt acolo să relateze despre ceea ce faci, nu să-ți facă vânzare. Iar dacă o faci, nu trata acest lucru ca pe o pomană. Riști să fii etichetat drept snob și tratat ca atare.

- Există obiceiul ca la unele evenimente să se dea cadouri. Nu știu de unde până unde, însă momentul din final, în care se stă la coadă pentru sacoșe este destul de penibil. Pentru toată lumea. Dacă ar fi după mine, cel mai potrivit cadou ar fi un carnețel de notițe și unul sau mai multe pixuri, care să fie primite la intrarea în sala de conferințe. Eventual, mai multe carnețele, că de astea e mereu nevoie …

Sursa: Contrasens

foto

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Atenție – Cod galben de CANICULĂ

$
0
0

Fenomene vizate: canicula si disconfort termic
Intervalul: 20-22 iunie
Zona afectata: conform hartii si textului

In intervalul 20 – 22 iunie vremea calduroasa va persista in toata tara. In cursul dupa-amiezelor va fi canicula, frecvent se vor înregistra temperaturi maxime de 35…36 de grade, iar vineri valorile termice vor atinge local 37 de grade in sud si sud-est. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 pe arii extinse.

Se mentine INFORMAREA METEOROLOGICA pentru dupa-amiaza zilei de astazi, cand local va fi canicula si disconfort termic.

Nota: sambata, 23 iunie, canicula va persista in sudul extrem, iar instabilitatea atmosferica se va accentua în majoritatea zonelor.

Sursa: Meteoromania

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Sărbătoarea diecezană a copiilor

$
0
0

Sărbătoarea diecezană a copilului, desfăşurată anul acesta în parohia “Coborârea Duhului Sfânt” din Baraţi, a fost pentru parohia noastră o ocazie deosebită de a ne simţi uniţi şi importanţi. Pentru cei 75 de copii participanţi la acest eveniment, ziua de 9 iunie 2012 a fost una dintre cele mai frumoase dar şi mai angajante zi. Toţi cei care am participant am fost plini de bucurie, fără de care nici nu puteam fi prezenţi la această zi, dar şi cu o mică grijă în inimă deoarece pregătirile pentru a două zi, în care urma să sărbătorim hramul bisericii noastre locale, “Sfântul Anton de Padova”, era prezentă în dialogurile noastre.

Cu mic, cu mare, din primele momente în care am fost primiţi la această sărbătoare, am încercat să fim la înălţime fie prin comportamentul nostru, fie prin activitatea pe care urma să o prezentă la programul artistic la care participam. Am participat alături de toţi ceilalţi copii la programul de rugăciune şi la sfânta Liturghie celebrată de preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

Nu au lipsit şi momentele de pauză în care am servit gustarea de acasă dar ne-am şi bucurat de sărmăluţele gustoase pe care gazdele ni le-au oferit.

Noi ne-am simţit foarte bine împreună şi ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a părintelui vicar Cătălin Rotăraş şi a Surorilor Maria Bambina din comunitatea noastră.

Pe această cale vrem să-i felicităm pe copii din Baraţi şi pe părintele paroh al acestei comunităţi pentru toate eforturile pe care le-au depus pentru ca noi, împreună cu toţi copiii diecezei să ne putem bucura de sărbătoarea noastră.

Sursa: parohiafaraoani

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Tineri din Faraoani prezenți la seminar de formare în Ploscuțeni

$
0
0

În perioada 22-24 iunie 2012, în casa Kolping din Ploscuțeni a avut loc seminarul de formare pentru membrii tineri ai asociației. Seminarul a avut tema “Eu sunt Kolping”.

Asociația regională Kolping Moldova a organizat acest seminar pentru tinerii din comunitățile unde există grupuri Kolping. Au participat tineri din: FK Faraoani, FK Valea Seacă, FK Oituz și FK Ploscuțeni.

Obiectivele acestui seminar au fost:

- Cunoașterea de către tineri a misiunii și rolului asociației la nivel local, regional și național.

- Obținerea unui impuls în implicarea lor reală și eficientă la nivel de asociație locală.

- Asimilarea de instrumente și metode de organizare și desfășurare a acțiunilor și proiectelor locale.

- Posibilitatea de cunoaștere a tinerilor și întărirea motivației lor pentru a face parte activ din asociația noastră.

Punerea împreună a bunelor practici, reușitelor și eșecurilor de la nivel local din fiecare comunitate participant pentru a învăța unii de la alții.

Programul seminarului a mai cuprins discuții cu părintele Bogdan Catană, praeses-ul Kolping Moldova, rugăciunea de seară, vizita la obiective turistice din zonă .

Duminică, cu toții am participat la Liturghia comunității din Ploscuțeni unde tinerii au animat Sfânta Liturghie, iar părintele paroh Carmil Farțade a subliniat printre altele rolul real al tinerilor în viața bisericii și în viața curată și demnă a familiei zilelor noastre.

Mulțumim tuturor tinerilor pentru participare, mulțumim Familiei Kolping din Ploscuțeni pentru găzduire.

Trebuie să fim activi în comunitățile noastre, să ne organizăm bine, să credem că noi putem organiza acțiuni care pot aduce un plus de încredere, civilizație și formare în comunitățile noastre.

Corneliu Bulai

ploscuteni ziua 1 (1) ploscuteni ziua 1 (2) ploscuteni ziua 1 (3) ploscuteni ziua 1 (4) ploscuteni ziua 1 (5) ploscuteni ziua 1 (6) ploscuteni ziua 1 (7) ploscuteni ziua 1 (8) ploscuteni ziua 1 (9) ploscuteni ziua 1 (10) ploscuteni ziua 1 (11) ploscuteni ziua 2 (22) ploscuteni ziua 2 (25) ploscuteni ziua 2 (27) ploscuteni ziua 2 (30) ploscuteni ziua 2 (45) ploscuteni ziua 2 (53) ploscuteni ziua 2 (58) ploscuteni ziua 2 (64) ploscuteni ziua 2 (281) ploscuteni ziua 2 (284) ploscuteni ziua 2 (286) ploscuteni ziua 2 (289) ploscuteni ziua 2 (298) ploscuteni ziua 2 (320) ploscuteni ziua 3 (7) ploscuteni ziua 3 (34) ploscuteni ziua 3 (36) ploscuteni ziua 3 (39)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Muncim 182 de zile pe an ca să ne plătim dările la stat

$
0
0

De la începutul lui 2012 s-au scurs 49% din numărul de zile ale anului, exact cât rata fiscalităţii din România.

La sfârşitul acestei săptămâni se vor împlini 182 de zile de când a început anul 2012 sau 49% din totalul de 366, moment în care vom putea spune că până atunci am muncit pentru a ne plăti dările la stat. De ce? Cota unică este de 16%, TVA este de 24%, iar accizele pe ţigări, benzină şi utilităţi, cumulate cu impozitele locale (pentru case, terenuri şi maşini) însumează alte procente (9%) din veniturile noastre. În total, 49% din banii firmelor şi/sau familiilor din România sunt absorbiţi de diversele capitole ale bugetului de stat. În termeni calendaristici, 49% dintr-un an bisect – cum este 2012 – înseamnă 182 de zile, iar a 182-a zi pică sâmbătă, 30 iunie. Altfel spus, din toate veniturile adunate în întreg anul 2012, cele realizate până la 30 iunie (49%) se varsă în bugetul statului.

Până în mai acoperim cheltuielile bugetare

Un alt criteriu care ne-ar putea arăta cât muncesc românii pentru întreţinerea aparatului de stat este dat de cheltuielile bugetare. Acestea reprezintă aproximativ 40% din Produsul Intern Brut (la venituri echivalând cu mai puţin de 33% din PIB), ceea ce – transpus în zile calendaristice – înseamnă 146 de zile. Termenul echivalent a fost, în 2012, ziua de vineri, 25 mai.

Având în vedere criteriul cheltuielilor bugetare, putem spune că în ultimii ani numărul zilelor pe care le muncim pentru stat a crescut semnificativ. În 2006, românii munceau 129 de zile pentru a acoperi cheltuielile de stat, în 2009 s-a ajuns la 137, îar în 2011 şi 2012 am ajuns la 146, arată studiile economiştilor.Această evoluţie a avut ca factori de presiune atât creşterea continuă a cheltuielilor bugetare, cât şi contracţiile economiei din ultimii doi ani.

În opinia specialiştilor, cea mai mare problemă este că aceste cheltuieli nu sunt direcţionate către investiţii în economie, facilităţi fiscale sau alte stimulente pentru mediul de afaceri, ci mai mult către risipă. De aceea, economiştii se aşteaptă ca şi în următorii ani să consemnăm o creştere a cheltuielilor publice, mai ales dintre cele cu caracter neproductiv, de exemplu dobânzi sau plata unor datorii mai vechi. Astfel că, potrivit specialiştilor, numărul zilelor pe care le vom lucra pentru stat va creşte.

Notă bună: a crescut libertatea fiscală

Ediţia pe acest an a raportului privind libertăţile economice în lume („Index of Economic Freedom”) publicată de „The Wall Street Journal” plasează România în jumătatea superioară a clasamentului mondial, pe locul 64 din 100. Potrivit editorilor, în România a crescut libertatea fiscală cu 0,6% în 2012 faţă de 2011, iar cheltuielile publice au scăzut cu 2%. În schimb, mai arată raportul, libertatea de a întreprinde afaceri a scăzut cu 1,5%, iar libertatea pieţelor s-a diminuat cu 1%. Asta înseamnă că, per ansamblu, guvernarea a şi ajutat, dar a şi încurcat mediul de afaceri, în condiţiile în care businessul reprezintă principala sursă a veniturilor bugetare.

Reamintim că pentru oamenii de afaceri este mai importantă libertatea fiscală (opusul birocraţiei) decât nivelul taxelor şi impozitelor exprimat în bani. Sumele efectiv plătite contează mai puţin decât timpul pierdut cu plata şi administrarea contabilă a cheltuielilor fiscale.

Ce trebuie să facă statul

Experţii în economie spun că statul român ar trebui să creeze premisele dezvoltării mediului investiţional şi abia apoi să culeagă roadele creşterii economice. De asemenea, statul trebuie să-şi reducă rolul în economie, pentru că acum instituţiile şi companiile cu capital public deţin mai mult de 50% din PIB. „Statul vrea să facă prea multe, dar cel mai bine i-ar prinde să facă o… cură de slăbire”, conchid experţii în economie.

Cum stau alte ţări

Dacă România are drept dată de acoperire a ratei fiscalităţii 30 iunie, cetăţenii din Cipru îşi încheie aceste socoteli mult mai devreme, la 13 martie. La polul opus se regăsesc Belgia şi Ungaria, care „încheie” plăţile către stat în 3, respectiv 6 august.

Sursa: Adevarul

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Sporturi de vară în aer liber

$
0
0

Sala de fitness nu este singurul loc în care poți face sport și în care poți da jos kilogramele în plus. Venirea sezonului cald aduce după sine zeci de posibilități de a face sport într-un mod mult mai distractiv, dar și mai sănătos.

Sporturile în aer liber îți vor prii în primul rând pentru că în natură este cel mai sănătos loc pentru a face mișcare. De asemenea, ai posibilitatea să ieși cu prietenii tăi și să vă distrați. Astfel vei simți că împuști doi iepuri dintr-o lovitură: vei avea un tonus muscular excelent și vei petrece timp de calitate alături de persoanele dragi. Unde mai pui că de foarte multe ori sporturile de vară în aer liber nu te costă mai nimic.

Iată o listă cu cele mai îndrăgite și consumatoare de calorii sporturi de vară:

Tenis

Deși majoritatea terenurilor de tenis se închiriază contra unei sume de bani, există totuși și parcuri care pun la dispoziție aceste terenuri în mod gratuit. Ia-ți rachetele de tenis, sună-ți prietenii și ieșiți la o partidă (sau mai multe) de tenis la dublu. Garantat nu vei simți cum va trece timpul, însă efortul depus de corpul tău va fi foarte mare. Dacă vei juca timp de o oră vei pierde în jur de 560 de calorii.

Volei

Volei-ul îți lucrează atât picioarele, cât și brațele, mușchii gâtului, dar și pe cei ai spatelui. O oră de jucat volei în mod sigur îți va provoca febră musculară din cauza faptului că solicită intens musculatura. Însă, pe cât de solicitant este acest sport, pe atât de benefic este pentru corpul tău.
Volei-ul îl poți juca oriunde, fără să ai nevoie de un teren cu fileu. Însă, dacă vrei cu adevărat să faci efort, încearcă să joci pe plajă pentru că mersul și alergatul prin nisip te vor solicita mai mult decat în mod normal.
După o oră de volei vei pierde aproximativ 480 calorii.

Baschet

Deși despre baschet se spune că este mai mult un sport pentru bărbați, nu interzice nimeni femeilor să îl practice. Se poate juca foarte ușor atât cu prietenele, cât și cu partenerul de viață, mai ales că nu este necesar să joci pe echipe. Poate fi un simplu joc în doi, lucru care te va face să fii mai activă și să consumi mai multe calorii.
În general terenurile de bachet se găsesc în majoritatea parcurilor, în curțile școlilor, însă dacă stai la curte îți poți monta un coș de baschet chiar la tine acasă.
O oră de baschet îți va consuma 420 de calorii.

Înot

Chiar dacă tu vezi înotul ca pe o metodă de relaxare și destindere, acest sport este unul cu adevărat solicitant pentru picioare, brațe și pentru mușchii spatelui. Desigur, este greu să înoți o oră mai ales dacă nu ai antrenament, însă dacă vei petrece cel puțin jumătate de oră jucându-te în apă, vei pierde aproximativ 300 de calorii.

Ping-pong

Deși la prima vedere nu pare foarte solicitant, ping-pong-ul este o activitate care îți cere multă energie și mișcare. Ping-pong-ul este un sport pentru persoanele agile și nicidecum pentru cele care se mișcă greoi.
O oră de ping-pong te va ajuta să pierzi aproximativ 400 de calorii.

Badminton

Un set de palete pentru amatori are un preț începând de la 10 ron (cu tot cu fluturaș). Ca și în cazul volei-ului nu este necesar un teren special, badmintonul fiind extrem de simplu de jucat într-un spațiu liber. Așadar, poți juca badminton în spatele blocului, în parc sau la iarba verde .
O oră de badminton îți va consuma 350 de calorii.

Role

În funcție de viteza și stilul cu care mergi pe role, poți consuma între 200 și 800 de calorii pe oră. Totuși, dacă ești începător nu risca să mărești viteza sau să faci diverse scheme pentru că te poți răni destul de grav.
De asemenea, dacă este prima oară când mergi cu rolele, este recomandat să porți cotiere, genunchiere și mănuși pentru că șansele să îți pierzi echilibrul și să cazi sunt ridicate.

Bicicleta

Dacă nu ai o bicicleta personală și nu îți este la îndemână să îți achiziționezi una, trebuie să știi că există centre de închiriat biciclete, gratuit sau contra unei sume de bani.
La unele dintre centre îți poți face abonamente anuale sau poți închiria pur și simplu pentru câteva ore sau pentru o zi întreagă.
O singură oră de mers cu bicicleta consumă între 400 și 1000 de calorii, în funcție de modul în care pedalezi.

Sursa: sanatate.acasa.ro

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Admitere liceu 2012

$
0
0

Nume/Liceu repartizat/ Specializarea/ Medie admitere/ Medie EN/ Medie absolvire/ Medie română/ Medie matematică

1. ANTAL-BURLACU I. LAURA / COLEGIUL NATIONAL “GHEORGHE VRANCEANU” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(109) / 9.68 / 9.42 / 9.95 / 9.50 / 9.35

2. ANTAL-TREMURICI V. ANDREEA / COLEGIUL NATIONAL”VASILE ALECSANDRI” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(105) / 9.46 / 9.00 / 9.93 / 8.60 / 9.40

3. BENEDIC P. ANDREEA / COLEGIUL NATIONAL”VASILE ALECSANDRI” BACAU / Filologie Limba romana/-/(104) / 9.13 / 8.30 / 9.97 / 9.30 / 7.30

4. MIHALACHE G. ELISABETA / COLEGIUL NATIONAL “GHEORGHE VRANCEANU” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(109) / 9.01 / 8.32 / 9.71 / 9.70 / 6.95

5. CIURARU A. MARIUS-GABRIEL BACAU / COLEGIUL ECONOMIC “ION GHICA” BACAU / Economic Limba romana/-/(174) / 8.87 / 8.32 / 9.42 / 9.40 / 7.25

6. COSA P. CARINA / COLEGIUL NATIONAL”VASILE ALECSANDRI” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(105) / 8.77 / 7.60 / 9.94 / 9.40 / 5.80

7. DUMA M. DELIA-MARIA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU  / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 8.40 /  7.52 / 9.28 / 7.95 / 7.10

8. ISVANCA P. MONICA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 8.21 / 7.15 /  9.27 / 9.00 / 5.30

9. FARCAS E. SEBASTIAN-CODRIN / COLEGIUL NATIONAL PEDAGOGIC “STEFAN CEL MARE” / Stiinte ale Naturii Limba romana/-/(136) / 8.10 / 6.82 / 9.39 / 7.95 / 5.70

10. PANTIRU I. IULIANA / COLEGIUL NATIONAL PEDAGOGIC “STEFAN CEL MARE” / Stiinte ale Naturii Limba romana/-/(136) /  8.09 / 6.62 / 9.57 / 7.40 / 5.85

11. COCHIOR-HEGHI A. LUCIAN / COLEGIUL NATIONAL “FERDINAND I” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(102) / 8.06 / 6.40 / 9.72 / 6.40 / 6.40

12. ROCA A. LOREDANA / COLEGIUL “M.EMINESCU” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(143) / 7.99 / 6.37 / 9.61 / 7.40 /5.35

13. ANTAL A. LAURA / COLEGIUL “M.EMINESCU” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(143) / 7.94 / 6.32 / 9.56 / 8.45 / 4.20

14. ANTAL P. IULIANA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 7.82 / 6.40 / 9.25 / 7.80 / 5.00

15. JITARU I. CLAUDIU-RAYMUND / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(139) / 7.79 / 6.82 / 8.77 / 8.30 / 5.35

16. CICEU D. CATALIN / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 7.74 / 6.35 / 9.14 / 8.00 / 4.70

17. DIAC M. MONICA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 7.53 / 6.07 / 9.00 / 8.60 / 3.55

18. MATEI A. DANIELA-ANDREEA / COLEGIUL ECONOMIC “ION GHICA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(175) / 7.52 / 6.02 / 9.02 / 8.20 / 3.85

19. DUMA F. CIPRIAN / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(139) / 7.41 / 5.97 / 8.85 / 7.30 / 4.65

20. BOLOG I. ALEXANDRU / COLEGIUL ECONOMIC “ION GHICA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(175) / 7.37 / 5.92 / 8.82 / 8.50 / 3.35

21. COCHIOR M. VINCENTIU / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 7.24 / 5.70 / 8.78 / 7.90 / 3.50

22. COJOCARU M. IULIANA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 6.85 / 5.12 / 8.59 / 6.75 / 3.50

23. BOLOG A. DIANA-ROZINA / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.78 / 5.15 / 8.41 / 7.05 / 3.25

24. FARTADE P. PETRICA / COLEGIUL “GRIGORE ANTIPA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(169) / 6.76 / 5.22 / 8.31 / 7.10 / 3.35

25. COCHIORCA M. MIHAELA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 6.62 / 5.32 / 7.92 / 8.20 / 2.45

26. MATEI A. PAULA-PETRONELA / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.61 / 5.17 / 8.06 / 7.10 / 3.25

27. CANCEL T. ROXANA-IULIANA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(138) / 6.60 / 4.77 / 8.44 / 7.55 / 2.00

28. CIURARU-ANDRICA B. BIANCA-ANDREEA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Matematica-Informatica Limba romana/-/(139) / 6.46 / 4.60 / 8.33 / 6.20 / 3.00

29. COCHIORCA I. ALEXANDRU / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.38 / 4.40 / 8.37 / 7.30 / 1.50

30. COCHIORCA M. ADELA-MADALINA / COLEGIUL NATIONAL CATOLIC “SF.IOSIF” BACAU / Matematica-Informatica
Limba romana/-/(139)/ 6.35 / 4.27 / 8.43 / 5.90 / 2.65

31. CIURARU-PAL A. ALEXANDRA-MADALINA / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.32 / 4.45 / 8.20 / 6.15 / 2.75

32. DEMSA A. ALEXANDRU / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.22 / 4.45 / 8.00 / 5.65 / 3.25

33. COCHIORCA I. IOAN / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte Sociale Limba romana/-/(147) / 6.21 / 3.90 / 8.53 / 4.10 / 3.70

34. BUTAC I. LUCIAN-ADRIAN / COLEGIUL “GRIGORE ANTIPA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(169)/ 6.00 / 4.45 / 7.55 / 7.40 / 1.50

35. IACOBUS I. ALINA-ANDREEA / COLEGIUL TEHNIC “DUMITRU MANGERON” BACAU / Economic Limba romana/-/(151) / 5.90 / 3.90 / 7.91 / 5.30 / 2.50

36. CIURARU-BOCICOR I. IOANA / COLEGIUL TEHNIC “DUMITRU MANGERON” BACAU / Economic Limba romana/-/(151) / 5.78 / 4.20 / 7.37 / 5.20 / 3.20

37. COCHIOR A. VALERIAN / COLEGIUL “HENRI COANDA” BACAU / Stiinte ale Naturii Limba romana/-/(148) / 5.76 / 3.70 / 7.82 / 5.45 / 1.95

38. PATRASCU G. DANUT / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 5.42 / 3.15 / 7.69 / 2.80 / 3.50

39. ANDREI F. IONUT / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Mecanica Limba romana/-/(154) / 5.41 / 3.70 / 7.12 / 5.15 / 2.25

40. COCHIOR M. BIANCA-IOANA / COLEGIUL “GRIGORE ANTIPA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(169) / 5.17 / 2.62 / 7.73 / 3.25 / 2.00

41. DUMA A. DANIEL-AUGUSTIN / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 5.12 / 3.02 / 7.22 / 3.55 / 2.50

42. FARCAS S. CLAUDIU / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 5.01 / 3.15 / 6.88 / 4.30 / 2.00

43. FARCAS V. DANIEL / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 4.98 / 2.87 / 7.10 / 4.00 / 1.75

44. IACOB P. MARIA-MIHAELA / BACAU COLEGIUL “GRIGORE ANTIPA” BACAU / Turism si alimentatie Limba romana/-/(169) / 4.93 / 2.95 / 6.91 / 3.00 / 2.90

45. CIURARU-MISCA P. GABRIELA / COLEGIUL TEHNIC “DUMITRU MANGERON” BACAU / Economic Limba romana/-/(151) / 4.87 / 2.77 / 6.98 / 3.55 / 2.00

46. CANCEL I. LUCIAN / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 4.80 / 3.00 /6.60 / 4.50 / 1.50

47. VAIDA E. LUCIAN / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 4.76 / 2.77 / 6.75 / 3.50 / 2.05

48. COCHIOR-TAMAS A. ALEXANDRU / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 4.74 / 2.55 / 6.94 / 3.60 / 1.50

49. ANTAL I. ROBERT-IONUT / COLEGIUL TEHNIC “ANGHEL SALIGNY” BACAU / Constructii, instalatii si lucrari publice Limba romana/-/(155) / 4.65 / 2.75 / 6.55 / 3.25 / 2.25

50. DUMA E. CRISTIAN-VALERIAN / COLEGIUL “GRIGORE ANTIPA” BACAU / Industrie alimentara Limba romana/-/(171) / 4.02 / 1.67 / 6.37 / 1.35 / 2.00

Sursa : admitere.edu.ro

foto

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Furtună…

$
0
0

Duminică seara, o mică furtună s-a abătut peste comună. A început cu un vânt puternic, mult praf, apoi ploaie. Încet-încet cerul s-a întunecat și au început descărcările electrice. La miezul nopții cerul era o adevărată scenă pentru fulgerele și trăsnetele care mai de care mai luminoase, mai mari, mai spectaculoase. Foarte mulți oameni au zis că nu au mai văzut așa ceva până acum. Rafalele puternice de vânt au reușit să smulgă niște acoperișuri și să facă câteva pagube în rândul gospodăriilor. Pe câmp porumbul este, în foarte multe locuri, la pământ. Un mic noroc a fost faptul că nu a fost grindină. O să încerc să revin cu câteva poze cu stricăciunile de prin sat.

Am revenit cu câteva poze de prin Faraoani și Valea Mare. O să observați un acoperiș care a fost dezvelit de către vânt și acum erau deja muncitorii care acopereau. Au mai fost mai mulți copaci cazuți, rupți(nu am ajuns peste tot). De asemenea, pe o uliță din Faraoani erau mai multe fire de telefonie și curent căzute la pământ.

furtuna (1) furtuna (2) furtuna (3) furtuna (4) furtuna (5) furtuna (6) furtuna (7) furtuna (8) furtuna (9) furtuna (10) furtuna (11) furtuna (12) furtuna 2 (1) furtuna 2 (2) furtuna 2 (4) furtuna 2 (5) furtuna 2 (6) furtuna 2 (7) furtuna 2 (8) furtuna 2 (9) furtuna 2 (10) furtuna 2 (11) furtuna 2 (12) furtuna 2 (13)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Tineri din trei țări vor fi prezenți în comună timp de o săptămână

$
0
0

Marți, 17 iulie, un grup de 15 tineri din Cehia, Franța și Grecia, împreună cu câțiva voluntari din comuna Faraoani au poposit la restaurantul “Mama Mare” din Nicolae Bălcescu pentru a lua cina și pentru a fi cazați.

Acești tineri au venit prin proiectul “Journey through the lost traditions, Acțiunea 1.1 -Schimburi de tineri”, proiect demarat de asociația “Agnesiana” din Valea Mare și finanțat de Uniunea Europeană prin programul TIA. Activitățile proiectului se vor desfășura în perioada 18-23 iulie 2012 în comuna Faraoani la Oratoriul din satul Faraoani și la Biblioteca comunală din satul Valea Mare. Participanții vor vizita și câteva locuințe tradiționale din cele două sate ale comunei. În cadrul proiectului tinerii vor învăța să coase, să țeasă, să toarcă folosind metode de educație non-formală. Prin acest proiect dorim să arătăm tuturor participanților frumoasele noastre tradiții meștețugărești în speranța că ele vor fi salvate și vor contribui la îmbogățirea culturii europene – a spus Felicitas Farcaș-Lohan – Coordonator proiect

La acest proiect participă atât voluntari ai Asociației “Agnesiana” cât și tineri voluntari de la Familia Kolping Faraoani.

sosire (1) sosire (2) sosire (3) sosire (4) sosire (5) sosire (6) sosire (7) sosire (8) sosire (9) sosire (10) sosire (11) sosire (12)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Luceferii huliți

$
0
0

Luceferii huliți
de Celestin Antal


A fost odată ca-n povești
Români cu ghimpi în coaste
Și nu oriunde întâlnești
Un sânge bun de oaste.

Aveau hectare de livezi
Și-ntinse mări albastre
Iar tot pământul care-l vezi
Era un cuib de astre.

Decent se trăia pe pământ,
Dar cine-o să mă creadă
Că-n țara noastră pe cuvânt
Să papi… stăteai la coadă

Popor sătul la cozi de pâini
Problema n-a fost banul
N-a mai dorit să țină-n mâini
Secera și ciocanul.

Regimul mult prea serios
A deranjat românii
Cuțitul i-a ajuns la os,
Și osul la toți câinii…

Țineau de muncă însă-n rai
Stăteau mai toți Irozii
Când seara rupt te întorceai
În casă să-ți vezi plozii.

Dar într-o zi o brad frumos
Când pâinea fu amară
Au dat milităria jos
Să scoată rău-afară.

Ei l-au legat pe cel ce-a fost
Un mic zeu peste semeni
Care ținea o țară-n post
Cu dragi tovarăși preteni.

O țară-ntreagă prinsă-n lanț
Gusta democrația
Ce-a îngropat în primul șanț
Un Escu și soția.

Și înc-un Escu-n vârf de stat
Cu Petre premierul
Au integrat cu-adevărat
Pe loc fruntaș minerul.

Să facă lege pentru cei
Ce n-au dorit să vadă
Acele găști de derbedei
Dintr-o mineriadă.

S-au spălat răni de multe ori
Cu lacrimi foarte pure
Și trupul ce rodeau sudori
Avut-au ce să-ndure.

După un timp am ce să spun
În vers cu Eminescu
De înc-un Escu n-a fost bun
Să vină tot un Escu.

Și uite-așa profesor blând
Cu multă, multă carte
Trecând prin oamenii de rând
Noroc mult îi împarte.

Îl ia pe Ciorbea premier
Și-l pune pe fotoliu
Cu scop să scoată din infern
O țară cu mult doliu.

Și-a venit vremea pentru grași
Cureaua să și-o strângă
Să poată duce în doi pași
O siluetă lungă.

Dar ce să strângi că tot sărac
Muncești cu burta goală
Flămând vorbești când unii tac
Cu-averea strânsă-n poală.

El n-a știut să vadă cum
Se plâng proprietarii
De vină și-atunci și acum
Au fost tot ochelarii.

El n-a-nțeles din primul plan
Că țara nu-i o horă
În care să mai joci un an
O soartă metaforă.

S-a dus așa cum a venit
Cu fața lungă, tristă
Spunând că pentr-un răsărit
Soare nu mai există.

Pe-atunci nimic nu se-auzea
De-alt Escu dus de valuri
Care cu anii nu vedea
Cum stau români la maluri.

Strigau vacarm de pe-acel mal
Să lase tot vaporul
Dar el și-atunci furat de val
N-a înțeles poporul.

Stătea pe punte și avid
Privea o portocală
Culoarea asta de partid
Îmbrac-o țară goală.

Popor săturat de oftat
A simțit gust de apă
Și-a vrut cârmaciul împărat
Cu lacrimi mici pe pleoapă.

Și înc-un Escu plin de val
S-a ridicat pe țară
Cu iz prea mult de portocal
S-a pus pe glume iară.

E țara plină de umor
Râde doar marinarul
În timp ce omul cu mult spor
Strânge în snopi amarul.

Se dau petreceri fără bani
Cu mici și bere multă
Unde și cei cârpiți de ani
Minciunile ascultă.

Se dau războaie-n parlament
Cu cianură verbală
Când se vrea parcă permanent
Culoarea portocală.

Cu ochi în lacrimi spune azi
Din voce strangulată
Chiar de ești sus tot poți să cazi
De-unde-ai venit odată.

Se duce iar cârmaci pe vas
Să uite de durere
Căci înc-un Escu-i la un pas
Să vină la putere.

Dar până pierde e un spin
În coasta unei soarte
Ce vrea să țină-n mâini un crin
Pentru zile curate.

Luceafăr blând tu nu cobori
În țară să fii Escu
Că mulți pierduți cu capu-n nori
Nu-l știu pe Eminescu…

© 2012, Daniel. All rights reserved.


Moarte suspectă în comuna Faraoani

$
0
0

Un bărbat a căzut din picioare și a murit pe marginea drumului. Omul mai avea de parcurs până acasă aproximativ 50 de metri. Medicii legiști urmează să stabilească cauza morții.

Un barbat în vârsta de 44 ani din comuna băcăuană Faraoani a murit în condiții suspecte, la aproximativ 50 de metri de locuința sa. Bărbatul a fost găsit fără suflare pe marginea drumului, iar soția acestuia a sunat la poliție. Roza C., în vârstă de 40 ani, le-a spus polițiștilor că lui Dumitru C. i s-a făcut rau și a murit la scurt timp.

“În urma cercetărilor făcute la fața locului, polițiștii au consemnat faptul că în jurul prânzului, Dumitru C. se întorcea din sat spre casă, iar la un moment dat i s-a făcut rău. Bărbatul s-a dezechilibrat și a căzut pe marginea drumului, iar la scurt timp a decedat.

Trupul neînsuflețit al acestuia a fost transportat la morga în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzelor decesului”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău.

Sursa: ziaruldebacau

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Dansuri și alte tradiții la Valea Mare

$
0
0

Cei aprox 20 de tineri din Cehia, Grecia, Franța și România prezenți la Valea Mare în această perioadă prin proiectul “Journey through the lost traditions, Actiunea 1.1 – Schimburi de tineri”, au avut astăzi o zi destul de încărcată, dar frumoasă atât pentru ei cât și pentru organizatori. La prima oră tinerii veniți din străinătate au fost primiți la Biblioteca din Valea Mare cu chiuieli, muzică și gălăgie. Voluntarii din Faraoani și Valea Mare le-au arătat celorlalți tineri care sunt o parte din tradițiile de nuntă din zona noastră.

A fost și un mic moment, poate amuzant pentru unii sau nasol pentru alții, în timp ce cânta muzica și lumea chiuia, prin fața bibliotecii trecea un convoi mortuar către cimitir. S-a păstrat un moment de liniște după care au continuat să cânte și să danseze. Cel mai iubit dans de către străini a fost, printre altele,  “Brașoveanca” care a fost învățată destul de repede. Nu numai românii s-au lăudat cu dansurile din zonă ci și cei din Grecia, Franța și Cehia au prezentat pe parcursul întregii zile, dansuri de la ei din țară.

După-amiază câteva persoane  din Valea Mare le-au arătat tinerilor și chiar i-au și pus să țese la războiul de țesut sau să toarcă lână. Au mai învățat, de asemenea, să coase diferite modele de flori sau alte lucruri pe pânză de casă și apoi pe pânză fabricată. Ceea ce a părut mai greu pentru români a fost mult mai ușor pentru cei din afară. Mă refer la cusutul pe pânza de casă de care nu se mai dezlipeau cei care au prins drag de acest lucru manual.

Proiectul desfășurat în Faraoani și Valea Mare este ținut de Asociația “Agnesiana” și va dura până pe 24 iulie .

agnesiana (1) agnesiana (2) agnesiana (3) agnesiana (4) agnesiana (5) agnesiana (6) agnesiana (7) agnesiana (8) agnesiana (9) agnesiana (10) agnesiana (11) agnesiana (12) agnesiana (13) agnesiana (14) agnesiana (15) agnesiana (16) agnesiana (17) agnesiana (18) agnesiana (19) agnesiana (20) agnesiana (21) agnesiana (22) agnesiana (23) agnesiana (24) agnesiana (25) agnesiana (26) agnesiana (27) agnesiana (28) agnesiana (29) agnesiana (30) agnesiana (31) agnesiana (32) agnesiana (33) agnesiana (34) agnesiana (35)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Final de proiect al Asociației “Agnesiana”

$
0
0

Iată că au trecut și cele câteva zile în care tineri din Cehia, Franța, Grecia și România au participat în cadrul unui proiect european organizat de asociația “Agnesiana” din Valea Mare. Proiectul “Journey through the lost traditions, Acțiunea 1.1 -Schimburi de tineri” s-a desfășurat în Faraoani și Valea Mare și a avut ca scop promovarea tradițiilor locale dar și a altor obiceiuri care contribuie la îmbogățirea culturii europene.

Timp de 6 zile, tinerii au vizitat cele două sate, au învățat cântece și dansuri românești, au învățat să coase pe pânză, să țese la razboiul de țesut și multe alte lucruri. De asemenea, oaspeții au avut la dispoziție serile în care au avut ocazia să prezinte mâncăruri și dansuri specifice țării din care fac parte. A fost un schimb de experiență destul de interesant pentru mare parte din participanți, mai ales pentru cei care nu au mai participat la un astfel de proiect.

În ultima seară tinerii participanți au prezentat, în fața mai multor persoane invitate din comună,  mai multe cântece și dansuri învățate în cele câteva zile petrecute împreună. Spre deliciul spectatorilor, tinerii au cântat “Mi-o zis mama că mi-o da” și “La oglindă” și au dansat “Brașoveanca”  și ” sârba studenților”.

Ca voluntari la organizare sau chiar participanți pe durata întregului proiect au fost tineri din Faraoani și Valea Mare. Coordonatorul proiectul este Felicitas Farcaș-Lohan, bibliotecar la Biblioteca din Valea Mare și președinte al Asociației “Agnesiana”.

Această asociație are ca obiect de activitate, printre altele:

- Iniţierea de programe și proiecte care să promoveze păstrarea, conservarea tradiţiilor culturale şi a obiectivelor istorice locale.
- Organizarea şi susţinerea de simpozioane şi cursuri de învăţare a meşteşugurilor tradiţionale locale de la bătrânii satului.
- Organizarea de manifestări sportive şi culturale cu ocazia unor zile festive.
- Promovarea şi sprijinirea activităţilor de prevenire a abandonului şcolar sau familial prin activitaţi de tip “şcoala după şcoală”.
- Organizarea de activităţi de socializare şi recreere a persoanelor vârstnice şi tinere din comunitate.
- Deschiderea unui birou de informaţii locale (bursa locurilor de muncă sezoniere,informaţii turistice, manifestări culturale şi religioase,etc.)

final agnesiana (1) final agnesiana (2) final agnesiana (3) final agnesiana (4) final agnesiana (5) final agnesiana (6) final agnesiana (7) final agnesiana (8) final agnesiana (9) final agnesiana (10) final agnesiana (11) final agnesiana (12) final agnesiana (13) final agnesiana (14) final agnesiana (15) final agnesiana (16) final agnesiana (17) final agnesiana (18) final agnesiana (19) final agnesiana (20) final agnesiana (21) final agnesiana (22) final agnesiana (23) final agnesiana (24) final agnesiana (25) final agnesiana (26) final agnesiana (27) grup agnesiana

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Transformator nou

$
0
0

Luni, 6 august, o echipă de electricieni au lucrat timp de câteva ore la schimbarea transformatorului din cartierul Moghioruș. În ultimul timp acest transformator a făcut mai multe probleme, energia electrică fiind destul de variată, iar tensiunea abia își făcea simțită prezența. Acest lucru a dus la deteriorarea a mai multor electrocasnice. Oamenii au mai stat și luni fără curent electric timp de câteva ore până a fost efectuată schimbarea. De atunci tensiunea este bună dar rămâne ca oamenii să își reânnoiască aparatura stricată.

transformator (1) transformator (2) transformator (3) transformator (4) transformator (5) transformator (6)

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Cu piciorul rupt, după ce a căzut din căruță

$
0
0

Un bărbat din Faraoani, județul Bacău, este nevoit să-și petreacă sfârșitul verii în spital, după ce și-a rupt un picior în urma unui accident de căruță.

Mai exact, Mihai P. de 70 de ani, din comuna amintită, a căzut, miercuri, 15 august, din căruța pe care o conducea probabil cu prea mare viteză.

În urma accidentului, acesta s-a ales cu o fractură închisă la piciorul stâng și internarea la secția de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău pentru tratament de specialitate.

Sursa: ziaruldebacau

foto

© 2012, Daniel. All rights reserved.

Viewing all 415 articles
Browse latest View live