Sămbâtă, 2 iunie, la Faraoani, apoi duminică, 4 iunie, la Valea Mare, a avut loc lansarea candidatului la primăria și consiliul local Faraoani din partea UNPR, Adrian Solomon. A avut loc discursul electoral, un mic spectacol a ansamblului Ecoul din Vale, o horă cu Marcel Udilă și Marcel Badurlă din Bacău și o discotecă pentru tineri și nu numai în sala de sport. În public, între susținători se afla și soția acestuia.
Deoarece nu am fost prezent la Faraoani o să scriu despre ce a fost la Valea Mare, bănuiesc că a fost cam același discurs.
Pentru început, Adrian Solomon a explicat exact care este treaba cu ungurii veniți în sat și cu limba maghiară în școli. “Ungurii au venit singuri, nu i-am adus eu. Cât voi fi eu primar nu se va învăța limba maghiară în școală. Vom învăța limba maghiară dacă dorim.” a spus Solomon. Primarul a mulțumit oamenilor că l-au votat în ultimii 16 ani și a explicat de ce a trădat un partid și a trecut la UNPR, și anume pentru că toate fondurile europene se politizau și erau respinse. “Am spus că este bine să trec eu într-o bărcuță mică a puterii ca să prindem fonduri pentru comuna noastră. Și am reușit.” a declarat Adrian Solomon.
Primarul a mai spus că nu dorește o promovare, cum s-ar fi auzit că ar vrea să meargă la Parlament, ci vrea să rămână primar în sat la el, bineînțeles dacă cetățenii vor dori acest lucru. Acesta a continuat cu câteva vorbe împotriva candidaților care l-au acuzat că este hoț, argumentând acest lucru ca fiind unul nefondat și că de fapt “hoțul strigă hoțul“.
Solomon a vorbit despre acuzațiile care i se aduc, și anume despre pământul de la Siret care se zice că acesta l-ar fi vândut. A spus că pământurile sunt moșia celor din Gioseni și că este o întâmplare că sunt pe partea comunei Faraoani. Se pare că boierul Giurgea, prin moștenitorul lui, Leca a solicitat terenul și acesta a fost retrocedat conform legii.
O a doua acuzație care i se aduce este faptul că primarul nu intervine ca să scadă abonamentele la transportul public. Titularul în contractul cu transportul public este Consiliu Județean. Primarul a primit listele cu semnături ale navetiștilor și acesta le-a depus la Consiliu Județean, operatorul de transport și Protecția Consumatorului. De vină în acest caz este legea care este prost făcută. Atunci când se fac licitațiile pentru transport, fiecare firmă își ia un anumit traseu pe care face contract pe trei ani de zile și în acest timp nimeni nu poate interveni. “O soluție ar fi să nu mai cumpărăm abonamente și bilete. Dacă credeți că este o soluție vă rog să o aplicați. Noi ca primărie nu putem interveni.” a spus Solomon.
Primarul a acuzat indirect o parte dintre contracandidați care ar fi patroni și că aceștia știu numa să adune și nu să și dea. “Ați auzit de acești doi contracandidați ai mei să dea vreun ban la școală sau o ciocolată la vreun copil de Crăciun, să vină cu vreo parte la premiere la sfârșit de an? Eu vă garantez că nu au fost.”
A fost prezentată lista de candidați la funcția de consilier împreună cu câteva obiective pe care grupul de consilieri împreună cu primarul garantează că se vor efectua în următorul mandat: asfaltarea a opt străzi locale, trei în Faraoani, cinci în Valea Mare, extinderea sistemului de alimentare cu apă și canalizare pe străzile unde acestea nu există, construirea căminului cultural, amenajarea intersecției drumului de la Valea Mare cu E85 și punerea în funcțiune a sistemului de alimentare cu gaz metan . “Eu nu vă promit, eu vă garantez că vom face aceste cinci lucruri. Dacă nu le vom face pe acestea în următorii patru ani, nu mai candidăm în 2016.” spune Adrian Solomon. Acesta a mai precizat faptul că a ajuns la o înțelegere cu episcopul de la Iași pentru a cumpăra în numele comunei clădirea Casa Noastră de lângă primărie. Acolo se va amenaja un cămin cultural cu o sală de spectacole și de cinema, o discotecă pentru tineri la subsol, un club pentru pensionari și biblioteca comunală.
Pe lângă aceste cinci obiective ar mai fi problema cu câinii vagabonzi, tensiunea slabă la capetele de rețea, înființarea unei mici piețe agroalimentare și altele.
Candidatul a vorbit despre una din propunerile candidaților, aceea de a înființa o echipă de fotbal care să fie înscrisă în Divizia de Onoare a Bacăului. Acest lucru ar fi foarte scump, costurile pentru o astfel de echipă s-ar ridica la 3000 de euro pe lună și nici nu ar fi jucători din localitate.
Spre final s-a explicat modul de votare, Solomon explicând procedeul și locul partidului său de pe buletinele de vot. Acesta specificat faptul că îl susține pe Dragoș Benea la președinția Consiliului Județean. “La președinția Consiliului Județean să-l votați pe Dragoș Benea, pentru că este prietenul nostru.” îndeamnă Solomon.
Seara a continuat cu Ansamblul “Ecoul din Vale” care a prezentat câteva dansuri mai noi și mai vechi, apoi Marcel Udilă la saxofon și Marcel Badurlă la vioară au cântat pentru cei prezenți care au și pornit o horă. Seara s-a încheiat cu o discotecă pentru tineri în sala de sport.

















© 2012, Daniel. All rights reserved.