Cei aprox 20 de tineri din Cehia, Grecia, Franța și România prezenți la Valea Mare în această perioadă prin proiectul “Journey through the lost traditions, Actiunea 1.1 – Schimburi de tineri”, au avut astăzi o zi destul de încărcată, dar frumoasă atât pentru ei cât și pentru organizatori. La prima oră tinerii veniți din străinătate au fost primiți la Biblioteca din Valea Mare cu chiuieli, muzică și gălăgie. Voluntarii din Faraoani și Valea Mare le-au arătat celorlalți tineri care sunt o parte din tradițiile de nuntă din zona noastră.
A fost și un mic moment, poate amuzant pentru unii sau nasol pentru alții, în timp ce cânta muzica și lumea chiuia, prin fața bibliotecii trecea un convoi mortuar către cimitir. S-a păstrat un moment de liniște după care au continuat să cânte și să danseze. Cel mai iubit dans de către străini a fost, printre altele, “Brașoveanca” care a fost învățată destul de repede. Nu numai românii s-au lăudat cu dansurile din zonă ci și cei din Grecia, Franța și Cehia au prezentat pe parcursul întregii zile, dansuri de la ei din țară.
După-amiază câteva persoane din Valea Mare le-au arătat tinerilor și chiar i-au și pus să țese la războiul de țesut sau să toarcă lână. Au mai învățat, de asemenea, să coase diferite modele de flori sau alte lucruri pe pânză de casă și apoi pe pânză fabricată. Ceea ce a părut mai greu pentru români a fost mult mai ușor pentru cei din afară. Mă refer la cusutul pe pânza de casă de care nu se mai dezlipeau cei care au prins drag de acest lucru manual.
Proiectul desfășurat în Faraoani și Valea Mare este ținut de Asociația “Agnesiana” și va dura până pe 24 iulie .



































© 2012, Daniel. All rights reserved.