Se întâmplă o mulțime de lucruri în Bacău. Chiar foarte multe iar în fiecare week-end, cel puțin, există câte 3-4 evenimente care merită a fi urmărite. Doar că marea majoritate a acestor evenimente se petrec într-un deplin anonimat. Cei care le organizează consideră că nu au nevoie să le promoveze, că e de la sine înțeles că lumea va afla de existența acestora. Așa că, în afară de o invitație pe FB, nu prea fac mai mult.
Ce e mai supărător e că, de exemplu, unii organizatori de astfel de evenimente, te mai iau și la întrebări dacă nu te-ai dus. Că ar fi trebuit să știi, doar le știi pe toate…
E păcat, însă, pentru că, după cum spuneam, sunt evenimente interesante.
Ce ar trebui să facă organizatorii?
- Să țină legătura atât cu ziariștii cât și cu bloggerii; să anunțe evenimentul cu cel puțin o săptămâna înainte. Asta pentru ca bloggerul sau ziaristul să-și poată face programul. Degeaba ai un eveniment supertare dacă-l anunți cu o zi înainte iar toată lumea care ar putea veni să scrie despre el este ocupată cu altele.
- Să se intereseze ce ziarist va scrie despre evenimentul respectiv și să-i reamintească, apoi, cu o zi înainte de eveniment. Să se asigure că bloggerul/ ziaristul poate ajunge în timp util la eveniment. Uneori se întâmplă să fie o aglomerație de evenimente sau acestea să se întâmple la distanță mare de oraș.
- Legătura cu ziaristul/bloggerul se va ține pe mail/telefon. Pe mail la început, când este anunțat evenimentul iar, ulterior, pe telefon. În preziua evenimentului se pot întâmpla multe și ziaristul să nu aibă timp să-și verifice e-mailul; de aceea un telefon este mult mai indicat.
- În general lumea vrea să aibă un punct de vedere original asupra evenimentului; dacă tu îi chemi și le spui că nu au voie să facă poze, riști să nu-ți mai calce a doua oară în zonă.
- Tratează-i pe toți la fel, nu fă favoruri, nu-i invita pe unii cu o săptămâna înainte iar pe alții cu 24 de ore. Există gelozii, există concurență și cei pe care îi anunți târziu s-ar putea să nu-ți onoreze invitația pentru că au aflat ce se va întampla de la concurență, nu de la tine.
- Nu te apuca să arunci cu cadouri în stânga și în dreapta. Se va afla și cei cărora nu le-ai dat nimic te vor evita pe viitor.
- O promisiune e o promisiune. Dacă ai încheiat un parteneriat cu cineva, se presupune că o să-ți respecți cuvântul și vei pune numele publicației/blogului pe afiș. Nu da vina pe eventuale probleme tehnice; ești responsabil pentru faptul că un subordonat a omis sau n-a vrut să pună sigla respectivă.
- Nu te îngrămădi să faci parteneriate media cu toată lumea. Cu cât mai multe sigle pe afiș, cu atât mai puțin importantă devine prezența acolo. În plus, e bine să vezi cine acoperă cel mai bine subiectul, cine stă până la finalul manifestării, cine îți aduce cea mai bună reflectare. Nu are rost să pierzi timpul cu cineva care vine, stă două minute și face câteva poze pentru ca apoi sî plece.
- Dacă evenimentul e de anvergură, asigură-le loc celor invitați cât mai aproape de scenă; eventual într-un spațiu rezervat lor și din care pot fotografia fără probleme.
- Dacă evenimentul se desfășoară pe parcursul unei zile întregi, e o idee bună să le asiguri măcar o gustare celor pe care i-ai invitat. Până la urmă ei sunt acolo să relateze despre ceea ce faci, nu să-ți facă vânzare. Iar dacă o faci, nu trata acest lucru ca pe o pomană. Riști să fii etichetat drept snob și tratat ca atare.
- Există obiceiul ca la unele evenimente să se dea cadouri. Nu știu de unde până unde, însă momentul din final, în care se stă la coadă pentru sacoșe este destul de penibil. Pentru toată lumea. Dacă ar fi după mine, cel mai potrivit cadou ar fi un carnețel de notițe și unul sau mai multe pixuri, care să fie primite la intrarea în sala de conferințe. Eventual, mai multe carnețele, că de astea e mereu nevoie …
Sursa: Contrasens
© 2012, Daniel. All rights reserved.